Overslaan en naar de inhoud gaan

Instagram heeft eigen 'Cambridge Analytica'-schandaal

Advertentiebedrijf Hyp3R heeft miljoenen Instagram-stories verzameld inclusief locatiegegevens, persoonlijke data en afbeeldingen om zelf profielen op te bouwen. Instagram heeft verzuimd toe te zien op naleving van de eigen regels die dergelijk gedrag verbieden.
spioneren vergrootglas
© Pixabay
Pixabay

Instagram heeft een onthulling daarover door Business Insider inmiddels bevestigd. Het is het volgende privacyschandaal in een reeks voor Facebook, het moederbedrijf van Instagram. Het schandaal heeft veel weg van de Cambridge Anaytica-zaak waarvoor Facebook afgelopen jaar wereldwijd door de mangel is gehaald.

Toezicht ontoereikend

Het is daarom des te opmerkelijker dat Facebook er niet op heeft toegezien dat opnieuw een partner tegen alle regels in een greep in de dataschatkist van dochterbedrijf Instagram heeft kunnen doen. Volgens bronnen van Business Insider was 90 procent van alle data waarover Hyp3r beschikt van Instagram. Hyp3r heeft de data kunnen verzamelen door een combinatie van slechte configuratie bij Instagram en ontoereikend toezicht.

Hyp3r heeft waarschijnlijk een jaar lang data kunnen verzamelen. Instagram stories bevat materiaal dat bedoeld is om na 24 uur weer van de site te verdwijnen. Het advertentiebedrijf kon er daarna toch gebruik van maken door de data zelf op te slaan. Het gebruikte beeldherkenningssoftware om interessante informatie uit de afbeeldingen te halen. Het doel was zijn eigen klanten zeer gerichte advertentiecampagnes aan te kunnen bieden gebaseerd op gedetailleerde profielen. Het bedrijf adverteerde dat door hun aanpak de aquisitiekosten voor klanten met wel 60 procent konden dalen.

Van geen kwaad bewust

Instagram zegt dat na ontdekking Hyp3r onmiddellijk de toegang tot de systemen is ontzegd. Ook zijn wijzigingen aangebracht zodat het 'scrapen' van pagina's lastiger maakt. De CEO van Hyp3r zei in een reactie tegen CNet zich van geen kwaad bewust te zijn en altijd gehandeld te hebben volgens de voorwaarden van de socialmediawebsite. Hij zegt dat uitsluitend publiek beschikbare informatie is verzameld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in