Beheer

Security
monitoring

Inlichtingendiensten mogen kabel aftappen

© Shutterstock
15 april 2016
De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) krijgen nu de bevoegdheid om ook kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken. Dit staat in een nieuwe wet die de oude Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 gaat vervangen.

Het tappen mag niet zomaar, er dient uitgebreid toestemming voor te worden gevraagd. Inzet van de bevoegdheden vindt doelgericht plaats, met een onafhankelijke bindende toetsing vooraf en toezicht tijdens de inzet en achteraf.

Technische vooruitgang

Door voortschrijdende technologische ontwikkelingen lopen inmiddels bijna alle datastromen (telefonie, internet, e-mail en sociale media) via de kabel. Ook terroristen die aanslagen willen plegen in Europa of strijden in buitenlandse conflictgebieden maken hier veelvuldig gebruik van. De bescherming van het high tech bedrijfsleven, de vitale sectoren en de overheid tegen cyberaanvallen vergt ook een modernisering van de wet.

Goedkeuring

Voordat een tap wordt uitgevoerd, is toestemming van de minister en van een onafhankelijke commissie met rechterlijke achtergrond nodig, de zogeheten Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Er wordt vooraf gekeken of aan alle eisen is voldaan, zo niet, dan wordt geen toestemming gegeven. Deze toetsing gaat ook gelden voor de inzet van reeds bestaande bijzondere bevoegdheden van de diensten zoals bijvoorbeeld het tappen van telefoongesprekken en hacken van computers.

Internationaal

In de nieuwe wet zijn de regels voor samenwerking van de AIVD en MIVD met diensten van andere landen vastgelegd. Het tijdig delen van inlichtingen is van doorslaggevend belang voor onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Er moet recht kunnen worden gedaan aan de `need to share' om terroristische aanslagen te voorkomen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.