Overslaan en naar de inhoud gaan

Inlichtingendiensten bewaren data veel te lang

De MIVD en de AIVD moeten op last van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) een aantal datasets vernietigen die te lang bewaard zijn gebleven. De inlichtingendiensten zien de datasets als erg belangrijk voor de nationale veiligheid.
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Details over de aarde en de omvang van de datasets zijn niet bekend, meldt NRC. De uitspraak van de CTIVD is het gevolg van een klacht die digitaleburgerrechtenbeweging Bits of Freedom vorig jaar indiende. Uit een digitale inbraak bij de inlichtingendiensten was het bestaan van deze datasets gebleken. Ze bevatten gegevens van miljoenen burgers. Als de gegevens legaal zijn verkregen mogen ze voor specifieke toepassingen gedurende een beperkte tijd worden bewaard. Die termijn was echter, zo blijkt uit het onderzoek van de CTIVD al lang overschreden.

Het gaat volgens NRC om vijf grote datasets die de inlichtingendiensten van groot belang achten voor opsporingsonderzoek. In september 2020 verzetten ze zich al hevig toen ze het advies kregen de datasets te vernietigen. Ze wilden de gegevens voor onbepaalde tijd kunnen bewaren, gesteund door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren. Er werd zelfs een nieuwe regeling bedacht die de bewaartermijn in deze uitzonderlijke gevallen oprekte, op voorwaarde dat elk jaar de rechtmatigheid van het bewaren opnieuw zou worden getoetst.

Netelige kwestie

De CTIVD-uitspraak komt nu van de afdeling Klachtenafhandeling die meer bevoegdheden heeft dan de afdeling Toezicht, die alleen advies kan uitbrengen. Daarom moeten de gegevens nu alsnog binnen twee weken worden vernietigd.

Volgens Bits of Freedom toont de gang van zaken aan dat het Toezicht op de inlichtingendiensten niet goed werkt. Naar verwachting komt de huidige minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken deze week nog met een brief aan de Tweede Kamer over deze kwestie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in