Development

Blockchain
Initiatief krijgt 3,3 miljoen om vertrouwen in het internet te brengen

Initiatief wil met blockchain vertrouwen inbouwen in internet

Nederlandse universiteiten werken aan systeem dat internetgiganten overbodig moet maken bij transacties.

© CC0 - Pixabay.com jarmoluk
10 januari 2020

Nederlandse universiteiten werken aan systeem dat internetgiganten overbodig moet maken bij transacties.

TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan onderzoek doen naar een internet-gebaseerd systeem dat transacties betrouwbaar en conform Europese wetgeving opslaat in een blockchain. Daarvoor heeft het initiatief, dat de naam Sovereignty4Europe heeft, 3,3 miljoen euro aan financiering ontvangen.

Naast de drie universiteiten participeert ook Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) actief in dit project.Vertrouwen is essentieel in een economie zeggen de initiatiefnemers.

Niemand gaat een transactie met een andere persoon aan zonder vertrouwen in die ander. In het internettijdperk worden ook transacties gedaan zonder dat partijen elkaar persoonlijk kennen. Daarom moet dit voorstel vertrouwen in het internet in opbouwen, centrale partijen daarbij overbodig maken en de domeingrenzen van de grote internetbedrijven overstijgen.

“Onze ambitie is om de door de VS gedomineerde centrale servers te vervangen door een algemeen, non-profit en open source alternatief voor een betrouwbare blockchaineconomie: een schaalbare en betrouwbare manier om vertrouwen en reputatie bij te houden, zonder een centrale autoriteit en in een open omgeving”, zegt projectleider Johan Pouwels van de TU Delft. Hij doelt op de systemen van internetgiganten Amazon, eBay en Google. “Deze internetgiganten slaan vertrouwensgegevens ieder apart op hun eigen servers op.”

Het project gaat mechanismen ontwerpen waarmee het vastleggen van transacties met blockchain mogelijk is. Pouwels vervolgt: “Hiermee maken we personen uniek identificeerbaar en kunnen we niveaus van vertrouwen uit de vroegere transacties afleiden. De infrastructuur voor vertrouwen, Internet-of-Trust, wordt geëvalueerd in een online community met 50.000 internetgebruikers. De juridische aspecten van deze blockchaineconomie worden bestudeerd aan de hand van nationale en Europese privacywetten.”

De RvIG participeert in het project omdat het een bijdrage wil leveren aan het realiseren van een open ecosysteem, beschikbaar voor iedereen, waarin aan maatschappelijk belangen zoals privacy en veiligheid en aan economische behoeften tegemoet wordt gekomen. “Denk hierbij aan een groter vertrouwen in digitale transacties, minder kosten, en de ontwikkeling van alternatieve vormen van dienstverlening, zoals een elektronische identiteitskaart”, aldus de initiatiefnemers.

De 3,3 miljoen euro is gefinancieerd door bijdragen van NWO, RvIG, Holland High Tech, Topsector HTSM en Delft Blockchain Lab TU Delft.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.