Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingebruikname code flink versneld doordat DevOps-teams meer AI inzetten

De inzet van kunstmatige intelligentie bij het proces om nieuwe releases in gebruik te nemen, leidt tot een aanzienlijke versnelling. Dat blijkt uit onderzoek dat GitLab jaarlijks doet onder zo'n 4300 ontwikkelaars.
happy developer
© Shutterstock
Shutterstock

Van de ondervraagden in het 2021 Global DevSecOps-onderzoek meldt 84% dat het afgelopen jaar het proces van software release is versneld. Bij 19% is zelfs sprake van een versnelling met een factor 10 of meer. De versnelling lijkt voor een belangrijk deel voort te komen uit de inzet van kunstmatige intelligentie en - specifieker - machine learning. Driekwart van de ondervraagden zegt dit jaar gebruik te maken van deze technieken. Vorig jaar ging het nog om 41%.

De gereedschappen worden voornamelijk gebruikt om code te testen en te reviewen. Een kwart van de ondervraagden zegt nu het testproces volledig te hebben geautomatiseerd. Een jaar eerder was dat nog slechts 13%.

Open source speelt een steeds belangrijker rol in beheer van het releaseproces. Zo'n 21% van de respondenten geeft aan dat de snelheid van het uitkomen van releases is vergroot door toepassing van opensource-managementsoftware in het DevOps-proces. Dat is een stijging van 6 procentpunten ten opzichte van de 2020-versie van het onderzoek.

De DevOps-organisatiestructuur krijgt ook steeds meer voet aan de grond. Inmiddels zegt 43% al tussen de drie en vijf jaar een DevOps-strategie toe te passen. Daarmee verruimt de taak van de ontwikkelaars duidelijk naar de operations-kant. Zo zegt 38% van de ondervraagden dat zij de infrastructuur waarop hun apps gaan draaien definiëren of zelfs creëren. Meer dan een kwart (26%) zegt de code te hebben aangeleverd waarmee de app tijdens de productiefase kan worden gemonitord.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in