Overslaan en naar de inhoud gaan

Industrie zet in op brein-interface

Dat blijkt uit tellingen van onderzoeker SharpBrians, waarover BBC rapporteert. De meeste Amerikaanse patenten op het gebied van neuro-interactie staan op naam van het researchbedrijf Nielsen; 100 stuks. Tweede is Microsoft met 89 neuro-patenten.
Hersenen
© CC0: pixabay.com
CC0: pixabay.com

Nieuwe tijd gloort

Directeur Alvaro Fernandez van SharpBrains ziet in de cijfers het gloren van een nieuwe tijd: het tijdperk van 'alom aanwezige neurotechnologie'. Hoe fijn dat kan worden laat zich raden op grond van het meest in de patent genoemde toepassingsgebied: marketing. Marketingspecialisten blijken er zeer op gebrand de - al dan niet bewust ervaren - mentale processen te kunnen registreren bij consumenten die een te verkopen product of reclame-uiting aanschouwen. Verder zijn er ook patenten verleend voor technieken, van onder bijvoorbeeld Thync, die niet bedoeld zijn voor het observeren van wat er in de grijze massa omgaat, maar voor het sturen daarvan. Gedacht wordt aan toepassingen die koffie, alcohol en andere 'chemische' drugs overbodig zouden kunnen maken.

Absolute bagger

Het medisch establishment, dat uiteraard de bakermat is van deze technische trend, beziet de commerciële toepassingen overigens met de nodige scepsis. "Elke EEG-onderzoeker weet dat dit absolute bagger is. Maar ze gaan door met het produceren van leuk ogende quasi-wetenschappelijke grafiekjes en uitkomsten die blijkbaar overtuigend genoeg zijn voor de marketinglieden waaraan ze het proberen te verkopen" citeert BBC Matt Wall van het Londonse Hammersmith Hospital.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in