Overslaan en naar de inhoud gaan

iFixit: upcycling Samsung is laat, afgezwakt en beperkt

De nieuwe toevoeging aan Samsungs recyclingprogramma is teleurstellend voor de oorspronkelijke partner iFixit. Dat reparatiebedrijf is jaren terug aangehaald en ziet nu dat er van de toenmalige plannen weinig terecht is gekomen. Het hergebruik van oudere Android-smartphones is "bijna onherkenbaar" in vergelijking met wat eerst de bedoeling was.
gedemonteerde smartphone
© iFixit
iFixit

iFixit doet in een blogpost een boekje open over het upcycling-programma dat Samsung vorige maand onthulde. De proef die nu live is gegaan voor een beperkt aantal landen (thuismarkt Zuid-Korea, de Verenigde Staten, en Groot-Brittannië) haalt na enkele jaren stilte niet de ambities die Samsung eerst had. Reparatiebedrijf iFixit is in 2017 betrokken bij de initiële aankondiging en uit nu zijn teleurstelling.

Levensduur verlengen

"Een klein team van Samsung-ingenieurs toonde ons iets opwindends vier jaar geleden. Het was nieuw, revolutionair en niet wat je zou verwachten van de smartphonekoning. Ze wilden onze hulp om het te realiseren", begint Kevin Purdy van iFixit zijn blogpost. Het gaat over het idee van een marktplaats met slimme toepassingen voor oude, makkelijk te ontgrendelen Samsung-toestellen.

"Dit was precies het soort levensduurverlengende idee waar wij van houden. We waren meteen verkocht." Maar dat was toen, in 2017. Het oorspronkelijke plan voor dit upcyclingsinitiatief is nu, begin 2021, niet gerealiseerd. Wat Samsung eind vorige maand heeft uitgebracht, gaat veel minder ver qua functionaliteit en veel minder ver terug qua smartphoneleeftijd.

Zo gaat het qua bereik slechts drie jaar terug: naar het voormalige vlaggenschiptoestel de Galaxy S9. "Dat is niet echt een oude telefoon die op het punt staat om weggegooid te worden. Het is simpelweg de laatste telefoon voordat Samsung serieus werd wat betreft softwareupdates", oordeelt Purdy van iFixit.

'Gemuilkorfd'

Hij noemt de uitvoering van Galaxy Upcycling die Samsung uiteindelijk heeft uitgebracht "haast onherkenbaar". De oorspronkelijke aankondiging in 2017 had volgens hem enorme potentie, waarbij ook ontgrendeling voor bootloaders van oudere smartphones op stapel stond. Dat had alternatieve appstores en open source enorm vooruit kunnen helpen, legt Purdy uit. "Soms worden goedbedoelde projecten gemuilkorfd binnen grote bedrijven", concludeert hij.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in