Management

Governance
datacenter

In Ierland slurpen datacenters al 14% van nationale stroom op

Zeewolde-gate dreigt in regio Dublin.

© Shutterstock mkfilm
16 augustus 2022

Zeewolde-gate dreigt in regio Dublin.

Een in juni ingesteld verbod op het bouwen van nieuwe datacentra in de regio Dublin ligt vanuit verschillende kanten onder vuur. Ondertussen heeft Amazon de toezegging op zak twee nieuwe datacentra te mogen bouwen bij de stad. En dat terwijl alle datacentra in Ierland al meer stroom verbruiken dan alle huishoudens buiten de grote steden.

Ierland heeft de afgelopen jaren met veel succes bedrijven weten te interesseren een datacentrum te bouwen, vooral in de buurt van de hoofdstad Dublin. Dat heeft flinke gevolgen voor de stroomvoorziening in de regio, constateert The Register. Het energieverbruik van datacentra steeg van 5% van het totale verbruik in het land in 2015 naar 14% in 2021. Ter vergelijking: alle huishoudens in het landelijk gebied in Ierland verbruiken samen 12% van het totale nationale stroomaanbod.

Volgens het Central Statistics Office (CSO) - vergelijkbaar met het Nederlandse CBS - verbruikten de datacentra in het eerste kwartaal van 2015 290 gigawattuur en is dat verbruik gestegen tot 1058 gigawattuur in het vierde kwartaal van 2021. En de groei zet door, signaleert CSO. Zo heeft Amazon al toestemming gekregen voor de bouw van twee nieuwe datacentra in die buurt met een gezamenlijk vloeroppervlak van ruim 14.000 vierkante meter. De aanwas van datacentra leidt inmiddels tot flinke problemen.

Stroomuitval dreigt

Volgens de Ierse krant Irish Independent weigert de nationale energieleverancier Eirgrid nog nieuwe datacentra aan te sluiten in de Dublin-regio, in ieder geval tot 2028. De reden is dat het huidige stroomnetwerk het niet meer aankan. De Commission for Regulation of Utilities (CRU) waarschuwde vorig jaar al dat als geen maatregelen genomen worden om vraag en aanbod van elektriciteit beter met elkaar in balans te brengen het gevaar van stroomuitval dreigt.

De gemeenteraad in South Dublin County heeft in juni al een verbod (pdf) op het bouwen van nieuwe datacentra aangenomen. Dat wordt nu echter aangevochten vanuit twee hoeken. Een datacenter-projectontwikkelaar - Echelon Data Centres - heeft dit besluit aangevochten bij het hooggerechtshof in Ierland, volgens The Irish Times. Daarnaast heeft ook het ministerie van Binnenlandse Zaken (state government) volgens de Dublin Gazette bepaald dat het verbod van de gemeenteraad moet worden teruggedraaid omdat dit niet is genomen in overleg met de nationale planningstoezichthouder.

Opmaat naar Zeewolde-gate

In Nederland leidde de komst van een enorm nieuw datacentrum van Meta (Facebook) in Zeewolde ook tot nationale commotie. Ook in dat geval bleek het stroomverbruik een groot struikelblok. Daarnaast bleek de complexiteit van het vraagstuk of het een goed idee is om zulke datacentra in Nederland te vestigen, dusdanig groot dat uiteindelijk het kabinet in het regeerakkoord heeft gezet de regie over de vestigingsbeleid van hyperscale datacentra naar zich toe te willen trekken.

2
Reacties
Bop 18 augustus 2022 15:53

En dan nog de kwestie van GROENE (windmolen)energie die die centra gretig opslurpen, met SUBSIDIE op allerlei manieren.

Bop 18 augustus 2022 15:51

Hoeveel hiervan is pure VERSPILLING?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.