Overslaan en naar de inhoud gaan

IDC's advies voor 2015: Amazon yourself

IDC werkt het advies verder uit door een aantal waarnemingen uit te lichten die hebben geleid tot het advies van 'Amazonisering'. Overigens tempert IDC-topanalist Frank Gens de ambities: Het bedrijf dat het best kan Amazoniseren in 2015 is Amazon zelf.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Nieuwe technologie goed voor 100% groei
Uitgaven aan IT en communicatie groeien 3,8 procent en komen op het eind van 2015 uit op 3,8 biljoen (10 tot de macht 12) dollar. Vrijwel de gehele groei komt voort uit uitgaven aan nieuwe technologie, waaronder mobiele toepassingen, cloud, big data analytics en Internet of Things.

Draadloos dataverkeer groeit het snelst
Het mobiele dataverkeer is met 536 miljard dollar als het grootste segment in de telecomuitgaven, maar is met een groei van 13 procent ook het snelstgroeiende segment daaruit.

Phablets jaagt de groei van mobiele apparatuur aan
De groei in de verkoop van smartphones en tablets zakt het komend jaar in. Toch is deze sector goed voor 40 procent van alle bestedingen aan IT. De verkoop van phablets schiet met 60 procent omhoog. De groei gaat ten koste van de verkopen van tablets. IDC ziet de markt voor wearables zich nog niet zo ontwikkelen. Er gaan er hooguit 50 miljoen van over de toonbank. De groei raakt uit de de verkoop apps voor mobiele apparatuur. De omzet bedraagt in 2015 150 miljard dollar. De ontwikkeling van zakelijke mobiele toepassingen gaat juist in de lift in 2015.

Nieuwe samenwerkingsverbanden schudden de cloudmarkt op
Amazon is succesvol in het afwenden van aanvallen op de leidende positie in de cloud. Maar Amazon kiest daarbij een nieuwe strategie door samenwerking te zoeken, bijvoorbeeld met HP. Ook anderen zoeken samenwerking. Gens noemt Facebook en Microsoft of Facebook en IBM.

Big Bata jaagt een nieuwe categorie diensten aan

Wereldwijd bereiken de uitgaven aan bigdata-gerelateerde hardware, software en diensten de 125 miljard dollar. Daarbij vormt analytische verwerking van video, audio en fotomateriaal een belangrijke stimulans voor bigdataprojecten. De markt voor die analyses verdrievoudigt.
Een kwart van de belangrijkste IT-leveranciers gaat 'Data as a Service' aanbieden op basis van hun cloudplatform. De aanbieders van analytische technieken gaan informatie aanbieden op basis van open en commerciële datasets. Het Internet of Things speelt daar een belangrijke rol in als aanjager van de behoefte van dit soort diensten.
IDC ziet de markt voor dergelijke diensten zeker de komende 5 jaar jaarlijks met 30 procent groeien. Ook het aanbod van cognitive/machinelearning-diensten neemt een vlucht, bijvoorbeeld van marktpartijen als Microsoft, Amazon en Baidu.

Het Internet of Things betekent een uitbreiding van de traditionele IT industrie

De uitgaven aan Internet of Things (IoT) stijgt in 2015 tot boven de 1700 miljard dollar, een groei van 14 procent ten opzichte van 2014. Een derde van de IoT-uitgaven komt van buiten de traditionele IT- en telecomindustrie. Dat leidt tot een verbreding van de ICT-industrie, constateert IDC. Een van de belangrijkste pijlers onder die groei is het ontstaan van 'predictive maintenance', het onderhoud aan allerlei machines op het juiste moment. Een aantal van de traditionele IT-bedrijven ziet hier nieuwe kansen voor het ontwikkelen van dienstverlening.

De clouddienstverleners worden het datacentrum van de toekomst

De snelle groei van grote datacentra, ge-exploiteerd door clouddienstverleners, zorgt er voor dat het accent van innovatie in het datacentrum naar deze clouddatacentra verschuift. Die verschuiving zorgt tevens voor een sterke consolidatie in de markt voor servers, opslag, software en netwerkapparatuur. Volgens IDC staat in 2016 de helft van alle computerkracht en 70 procent van alle opslag in 'hyperscale datacentra'. In 2015 zien we volgens IDC twee of drie grote overnames, fusies of herstructureringstrajecten in de top van de IT-leveranciers.

Snelle ontwikkeling van industriespecifieke digitale platform

Nieuwe technologie in combinatie met innovatie in de bedrijfsprocessen leiden tot het ontstaan van nieuwe digitale platformen die zich richten op specifieke bedrijfstakken. Een voorbeeld daarvan is het ontstaan van alternatieve betaalmethoden, zoals de bitcoin. IDC verwacht dat over twee jaar 2 procent van alle transacties wereldwijd plaatsvindt via bitcoins. Op dezelfde manier ontstaan in slimme steden (smart cities) nieuwe platformen, bijvoorbeeld voor beveiliging, publieke werken en transport. Zo gebeurt dit in elke industrietak. Een derde van alle marktleiders krijgt te maken met aanbieders die nieuwe IT-producten en -diensten aanbieden.
Het aantal industriespecifieke data- en clouddienstenplatforms verdubbelt in 2015 naar 60, volgens IDC.

Nieuwe beveiligingsmethodieken slaan snel aan

Eind 2015 wordt al 15 procent van de mobiele apparatuur ontgrendeld met behulp van biometrische kenmerken. Dat percentage groeit door naar 50 procent in 2020.
Encryptie vindt in 2015 al op 20 procent van het reguliere dataverkeer plaats. In 2018 bedraagt dat getal 80 procent. Een van de belangrijkste Data-Services wordt Threat Intelligence. In 2017 neemt 55 procent van de grote ondernemingen een abonnement op op het bedrijf toegespitste feeds met data rond intelligente afweer tegen cyberaanvallen.

China verovert de IT-wereld

In 2015 krijgt China een grote invloed op de hele IT- en telecommunicatiemarkt. Het land is eind 2015 goed voor 43 procent van de totale groei in de industrie, een derde van alle smartphone-aankopen en ongeveer een derde van alle online-aankopen in de wereld. De belangrijkste Chinese merken zoals Alibaba, Tencent en Baidu, krijgen door de enorme interne markt die ze bedienen, een toonaangevende positie op de wereldmarkt. De Chinese telecomproducenten pakken in 2015 40 procent van de wereldwijde smartphonemarkt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in