Overslaan en naar de inhoud gaan

IDC: Verkoop chips stijgt ook dit jaar fors

Ondanks de steeds grotere tekorten aan chips, verwacht IDC dit jaar een sterke groei in de verkoop van chips voor consumententoepassingen, computing, 5G en de automotive sector.
Chip
© Shutterstock
Shutterstock

De chipmarkt had al een uitstekend 2020 achter de rug, onder meer dankzij de pandemie. In 2020 steeg de omzet met 10,8% ten opzichte van 2019 tot 464 miljard dollar. Dat is grotendeels te danken aan de lockdowns waardoor veel organisaties en onderwijsinstellingen overgingen op thuiswerken. Daardoor ontstond een grotere vraag naar mobiele apparatuur en dus meer chips voor deze hardware. Die gunstige trend zet zich voort in 2021, voorziet IDC.

De chipindustrie heeft echter al enige tijd te kampen met tekorten en die zullen ook dit jaar nog niet zijn opgelost, verwacht IDC. Die tekorten begonnen in de automotive sector maar treden nu in veel meer industriesegmenten op. Investeringen in productiecapaciteit moeten de tekorten oplossen, maar dat vergt nog enige jaren. Toch verwacht IDC ondanks de nog enige tijd aanhoudende tekorten een sterke omzetgroei. Dat is onder meer te danken aan de wereldwijde adoptie van cloudtechnologieën en de blijvend grote vraag naar data en diensten. En dankzij de wereldwijde monetaire en fiscale steun van overheden is er ruimte voor investeringen in infrastructuren voor de lange termijn.

5G grote aanjager

De sterkste groei is dit jaar te verwachten in chips voor 5G-telefonie. Volgens IDC zal 34% van de smartphones dit jaar geschikt zijn voor 5G. Chips voor deze telefoons zijn goed voor twee derde van de totale omzet in dit marktsegment. Die stijgt met 23,3% tot 147 miljard dollar.

De omzet in chips voor computingsystemen zoals pc’s en servers zal dit jaar 7,7% groeien tot 173 miljard dollar. De omzet in chips voor de automotive-industrie heeft het sterkst te lijden van de tekorten. Toch zal nog een groei worden gerealiseerd van 13,6%.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in