Beheer

IT beheer

ICT-uitgaven in Benelux stijgen licht

15 juli 2013
Uitgaven aan ICT zullen dit jaar in de Benelux heel licht stijgen en wel met 0,2 procent. Daarmee presteert de Benelux beter dan Europa in zijn geheel, waar de ICT-uitgaven 1,7 procent lager uitvallen dan vorig jaar.

In totaal wordt dit jaar voor 43 miljard euro uitgegeven aan ICT in de Benelux. Dat blijkt uit onderzoek van Forrester.

Dat de bestedingen dit jaar toch afnemen in geheel Europa komt volgens het onderzoeksbureau doordat “Europese CIO’s nu doen wat ze altijd doen bij recessies: de investeringen in computerapparatuur, communicatieapparatuur en softwarelicenties worden teruggeschroefd en datzelfde gebeurt met de nieuwe projectportfolio’s. Maar om in de toekomst concurrerend te kunnen blijven moeten Europese CIO’s juist sterker bezuinigen op andere gebieden zoals onderhoud en outsourcing”, stelt analist Andrew Bartels.

Recessie bepalend

De situatie in de diverse Europese landen hangt sterk af van de mate waarin landen last hebben van de recessie. In Italië, Spanje, Portugal en Griekenland zijn de uitgaven gedaald met 4 tot 7 procent, terwijl de omzetten in Duitsland, Polen, Zweden en Zwitserland licht zijn gedaald.
Forrester verwacht echter dat de vraag naar ICT volgend jaar aantrekt. Voor geheel Europa denkt het bedrijf voor 2014 aan een ‘gematigde groei’ van bijna 4 procent. Daarbij tekent het wel aan dat dit wel eens te optimistisch zou kunnen zijn, want voor dit jaar had de marktonderzoeker nog een groei van ruim 3 procent verwacht.

Prijzen outsourcing omlaag

De groei die Forrester voor volgend jaar voorziet is te danken aan een grotere vraag naar computerhardware, software, IT-consulting en systeemintegratie. De omzet hierin stijgt rond de 4 procent. Aan telecommunicatie en outsourcing wordt echter ruim 4 procent minder uitgegeven. In outsourcing en in projecten voor de aanleg van bedrade infrastructuur worden de prijzen sterk naar beneden onderhandeld.
Wereldwijd staat het er aanzienlijk beter voor, volgens de marktvorser. Dit jaar zal in totaal 2,3 procent meer aan ICT worden besteed dan in 2012.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.