Management

Juridische zaken
Geld

ICT-ondernemers moeten 60% van eerste NOW-steun terugbetalen

Veel ondernemers hadden situatie te pessimistisch ingeschat. 

8 juli 2021

Veel ondernemers hadden situatie te pessimistisch ingeschat. 

Veel ICT-ondernemers waren aan het begin van de coronacrisis te pessimistisch over de situatie. Gemiddeld moet in de ICT-sector namelijk 60% van de eerste NOW-steun worden terugbetaald, blijkt uit een publicatie van drie ambtenaren van het ministerie van Financiën in economenblad ESB, waar NOS over schrijft. 

Ondernemers konden vorig jaar loonsteun krijgen van de overheid om de lonen van hun personeel door te betalen. Wie een aanvraag deed, moest een schatting doen van zijn omzetverlies. Op basis daarvan kregen ze een voorschot van 80% van de aangevraagde steun.

Nu blijkt dat veel ondernemers te pessimistisch waren over de situatie: het daadwerkelijke omzetverlies bleek lager dan geschat. In totaal moet ruim 70% van de ondernemers die tussen maart en oktober 2020 NOW-steun kregen (een deel van) het geld terugbetalen aan de overheid. Dat komt neer op 50.000 bedrijven die in totaal 4,2 miljard euro terug moeten betalen. 

ICT'ers moeten ook terugbetalen

Ook in de ICT-sector moeten veel ondernemers een deel van de steun terugbetalen. Gemiddeld moeten ICT-ondernemers die tussen maart en mei 2020 NOW-steun kregen 60% terugbetalen. In de periode van juni tot en met september gaat het om 43%. In de tweede periode kwamen er echter ook minder aanvragen binnen, omdat meer ondernemers weer aan de slag konden in de zomer, schrijft het FD

Het UWV zegt tegenover het FD zich 'coulant' op te stellen bij terugbetalingen. De terugbetalingstermijn wordt in overleg met de betreffende ondernemer vastgesteld. Ondernemers krijgen er standaard 3 jaar tijd voor, tegen nul rente. Maar in voorkomende gevallen mag dat naar 5 jaar worden opgerekt. 

Ondanks steun failliet

Er zijn ook diverse bedrijven failliet gegaan, ondanks de verschillende coronasteunmaatregelen die zij kregen. Het CBS meldde vorige week dat tussen april 2020 en eind maart 2021 ruim 13.000 bedrijven zijn opgeheven die gebruikmaakten van ten minste één coronasteunmaatregel.

In de sector Informatie en communicatie - waar naast IT-dienstverleners ook onder meer uitgevers en productiebedrijven bij zitten - ging het om 515 bedrijven. In totaal gebruikten in die sector 24.940 organisaties tenminste één steunmaatregel. 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.