Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-onderhoud gaf al twee keer eerder enkelbanduitval

Onderhoud aan software of het netwerk voor elektronische enkelbanden heeft dit jaar herhaaldelijk gezorgd voor uitval van dat monitoringsmiddel. Het was vorige maand niet voor het eerst dat verdachten en veroordeelden die een enkelband dragen urenlang buiten beeld waren van Justitie. Die storing was de derde dit jaar. Maar vorige maand lijken enkele dragers ook door te hebben gehad dat hun enkelband niet werkte, meldt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).
© Ministerie van Justitie
Ministerie van Justitie

Ook in januari en in april weigerde het systeem dienst, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer. Steeds ging het mis omdat er onderhoud werd of was uitgevoerd aan de software of het netwerk. In januari verloor justitie het zicht op bijna alle dragers (625), in april waren dat er 150.

Twee keer zo lange storing

De storing in mei duurde ruim een etmaal, en dat was ruim dubbel zo lang als de vorige twee keer dat de enkelbanden haperden. Ongeveer tachtig gevaarlijke enkelbanddragers zijn na het opmerken van de langdurige storing opgesloten, meldt het ministerie. Een drager had zich in de tussentijd van de enkelband ontdaan en de benen genomen, maar hij werd de volgende dag weer opgepakt.

Vorig jaar hebben 101 dragers zich van hun enkelband ontdaan om er vervolgens vandoor te gaan. Dat is 1 procent meer dan het jaar ervoor. De saboteurs knipten het ding bijvoorbeeld door. Vier van hen zijn nog altijd spoorloos. Dekker gaat na of hij enkelbanddragers voortaan kan bestraffen als ze zich aan het toezicht van justitie onttrekken. Nu riskeren zij alleen een straf voor het vernielen van het apparaat.

Gemiddeld 700 enkelbanddragers

Op een doorsnee dag zijn er zo'n zevenhonderd mensen die een elektronische enkelband moeten dragen. Ze moeten bijvoorbeeld thuisblijven of mogen zich niet naar bepaalde plaatsen begeven. Enkelbanden worden vaak gebruikt om ervoor te zorgen dat daders slachtoffers of nabestaanden niet meer kunnen opzoeken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in