Loopbaan

Carriere
Werving

ICT-functies in openbaar bestuur lastig te vervullen, klagen HR-professionals

Focus ligt minder op behoud personeel.

15 juni 2021

Focus ligt minder op behoud personeel.

ICT-vacatures zijn in vrijwel iedere branche lastig te vervullen, maar zeker in de sector openbaar bestuur is sprake van veel moeilijk vervulbare vacatures. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR-trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan 2.000 HR-professionals. 

ICT-vacatures zijn al jaren moeilijk vervulbaar, zo geven de HR-professionals in het onderzoek aan. Dit jaar geeft 54% van de respondenten in het onderzoek aan problemen te verwachten of te ervaren bij het invullen van deze vacatures. Dat is vrijwel gelijk met vorig jaar, toen het om 55% ging. 

Overal strijd om IT-talent

De strijd om IT-talent is echter niet alleen aan de orde in de sector kennisintensieve dienstverlening - waar de ICT-branche ook bij zit - maar in vrijwel alle sectoren. Zo vindt 55% van de HR-professionals het lastig om mensen te vinden voor vacatures in de sector handel, transport en dienstverlening, en vindt 46% dit lastig voor de sector industrie.

In de sector openbaar bestuur wordt echter het meest geklaagd over het vinden van talent. Maar liefst 84% van de respondenten zegt problemen te verwachten of te ervaren bij het vinden van ICT-talent voor deze sector.

'Dak repareren nu zon schijnt'

Uit het onderzoek blijkt verder dat HR-professionals over alle sectoren heen minder prioriteit geven aan het binden en boeien van nieuwe mensen. Volgens Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot, is dat zorgwekkend. "Zeker omdat het overgrote deel van de bedrijven een toekomst met meer uitdagingen voorspelt ten aanzien van werven. Het valt lastig met elkaar te rijmen. Nu de zon schijnt, lijkt het mij juist goed om het dak te repareren."

Een mogelijke verklaring voor deze trend is dat bedrijven aangeven minder moeite te hebben met het aantrekken van talent. Vorig jaar had 70% van de respondenten daar nog moeite mee, maar nu is dat 54%. En ook het behoud van IT'ers gaat makkelijker: 21% vindt het behouden van mensen nu nog lastig, tegenover 32% in 2020.

Van der Spek denkt dat dit te maken kan hebben met de Covid-19-pandemie. "Door de coronacrisis en de onvoorspelbare economische omstandigheden zullen werknemers toch eerder kiezen voor de zekerheid van hun huidige functie. Nu van baan wisselen, vinden ze misschien toch uiteindelijk te spannend."

Openstaan voor betere baan

Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot blijkt echter dat 59% van de ICT'ers wel openstaat voor een mooie kans, mocht deze langskomen. Zij worden dan ook actief benaderd: 80% van de ruim 700 respondenten werd het afgelopen jaar door recruiters of andere werkgevers benaderd voor een baan elders. Bij 20% gebeurde dat zelfs wekelijks. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.