Loopbaan

Carriere
hiring

'ICT en Bouw komen moeilijkst aan personeel'

UWV raadt ICT-bedrijven aan eigen personeel bij te scholen

13 november 2017

UWV raadt ICT-bedrijven aan eigen personeel bij te scholen

Bouwondernemers en bedrijven actief in de ICT komen het moeilijkst aan gekwalificeerd personeel. Ruim de helft van de vacatures in de ICT-sector is lastig te vervullen, zo meldde het UWV na eigen onderzoek onder tweeduizend bedrijven. Bij de bouw geldt dit voor zes op de tien openstaande functies.

Van alle vacatures is volgens het onderzoek invulling bij ruim een derde ingewikkeld. Het UWV merkt op dat de spanning op de arbeidsmarkt toeneemt als gevolg van de aantrekkende economie. Naar verwachting ontstaan dit jaar en volgend jaar een miljoen vacatures, een niveau dat het laatst voor de crisis werd behaald.

Werkgevers noemen het ontbreken van de juiste kwalificaties, zoals opleidingsniveau, de studierichting, werkervaring of vakkennis, de belangrijkste reden dat een openstaande functie niet vervuld kan worden. Daarnaast ontbreekt het vaak aan voldoende sollicitanten.

Een derde van de werkgevers verwacht dat het komend jaar alleen maar lastiger wordt om geschikt personeel te vinden. Vooral de bouwsector en de branche vervoer en opslag voorzien een nog moeizamere situatie. Volgens het UWV zouden werkgevers er verstandig aan doen om eigen personeel beter op te leiden en arbeidsvoorwaarden en functie-eisen aan te passen.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Wil 13 november 2017 12:11

Regelmatig zie deze opmerking voorbij komen dat men moeilijk aan personeel kan komen binnen de ICT. Ik denk dat dit wel de meest misplaatste opmerking is die er op dit moment wordt gebruikt.
Er zitten vele oudere ICT werknemers te zoeken naar een baan maar de bedrijven haken af omdat de medewerker ouder is dan bijv. 50 jaar en UWV is op dat gebied wereldvreemd.
Bedrijven hebben schijnbaar moeite om de oudere medewerker te waarderen. Vaak wordt het gebrek aan actuele kennis, lees opleidingen, hiervoor gebruikt. Daarnaast waren de werkgevers toen de oudere medewerker nog bij hun dienst waren van mening dat er geen geld in scholing gestopt hoefde te worden want men had de kennis al.
Jammer genoeg worden de gebieden binnen de ICT niet specifiek benoemd waar men personeel te kort komt. Laten we eerst daar eens transparant over zijn en eerlijk communiceren waarom men bij voorbaat oudere medewerkers niet in dienst willen nemen. Ja de oudere medewerker heeft financieel iets opgebouwd maar wie weet is deze persoon wel bereid om een stapje terug te doen. Een volledig jong team kan geweldig zijn maar een mix van oude ervaringen en nieuwe ervaringen is pas een succes. Training on the Job zullen we het maar noemen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.