Loopbaan

Carriere

ICT-consultant verdiende goudgeld bij overheid

22 februari 2015
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een ICT-consultant over een periode van twee jaar 1,3 miljoen euro betaald om grote automatiseringsproblemen bij de Nationale Politie op te lossen. Dat meldde zaterdag NRC Handelsblad, dat een beroep heeft gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur.

Volgens de krant werden geen offertes aangevraagd bij andere consultants en werd de maximaal toegestane beloning ruimschoots overschreden. De ICT-problemen waren zo urgent dat minister Ivo Opstelten toestemming gaf van de regels over beloning en inhuur af te wijken, aldus de NRC. De consultant, Jo van den Hanenberg, schreef voor zijn aanstelling als troubleshooter een kritisch rapport over de ICT-afdeling van de politie.

Contract diverse keren verlengd

Het was de bedoeling dat Van den Hanenberg vanaf mei 2012 maximaal zes maanden voor het ministerie zou werken. Maar het contract werd op gezag van Opstelten verschillende keren verlengd, tot mei 2014. Uit een rapport eind 2014 bleek dat de staat van de automatisering bij de Nationale Politie nog steeds te wensen overlaat.

'Geen topfunctionaris'

Het ministerie heeft tegenover NRC laten weten dat dit keer van de regels kon worden afgeweken omdat de ICT-consultant geen topfunctionaris is in de zin van de wet. Het D66-Tweede Kamerlid Magda Berndsen noemt die redenering verbazingwekkend. "Dit mag de minister komen uitleggen in de Tweede Kamer volgende week. Als dit geen topfunctie is, wat dan wel?" Berndsen wil Opstelten dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje aan de tand voelen over de kwestie.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.