'ICT-beleid overheid in kinderschoenen'

4 januari 2011
De overheid loopt qua ICT-beleid achter op de andere sectoren. Dat blijkt uit de recentste meting van de ICT Barometer van Ernst & Young. Het percentage overheidsmedewerkers dat vanuit huis kan inloggen op het bedrijfsnetwerk is beduidend kleiner dan in andere sectoren en open-sourcesoftware is niet populair.

In de sector dienstverlening kan 82 procent van de respondenten vanuit huis inloggen op het bedrijfsnetwerk, tegen 64 procent van de respondenten binnen de overheid. Ook ziet 22 procent van de overheidsrespondenten een CIO in hun organisatie, bij de sector dienstverlening is dat 35 procent.

Guill van den Boom, partner bij Ernst & Young: "De aanstelling van de eerste CIO's binnen de Rijksoverheid en bij de gemeenten Amsterdam en Rotterdam krijgt nog te weinig navolging. Naar mijn idee zouden alle grote gemeentes een CIO of IT-directeur moeten hebben."

Weinig overheidsmedewerkers hebben een laptop van de zaak; 21 procent bij de overheid, terwijl 46 procent bij hun collega's in de sector dienstverlening hierover beschikt.

Open source
Bij 15 procent van de ondervraagde overheidsmanagers werkt de organisatie met open-sourcesoftware, terwijl dat percentage in de sector dienstverlening op ruim het dubbele (32 procent) staat. Guill van den Boom: "Binnen de overheid geldt dat open-sourcesoftware de voorkeur heeft boven gesloten-sourcesoftware. Daar blijkt in de praktijk nog weinig invulling aan te worden gegeven."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.