Overslaan en naar de inhoud gaan

ICO waarschuwt voor discriminatie tegen neurodiverse mensen bij neurotechnologie

Gert-Jan Oskam zorgde in mei voor opzienbarend nieuws: de 40-jarige, verlamde Nederlander kan dankzij elektronische implantaten in zijn brein weer lopen. Het is slechts één voorbeeld van neurotechnologie: tech die informatie uit het brein kan lezen en kan gebruiken om dingen aan te sturen. Nu deze technologie zich verder ontwikkeld, waarschuwt de Britse Information Commissioner's Office (ICO) dat ook hier het risico op discriminatie en bias bestaat, zeker wat betreft neurodiverse mensen.
brein aan een computer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Aan neurotechnologie wordt al lang gewerkt. Dergelijke technologie kan een uitkomst zijn voor mensen die lichamelijke beperkingen hebben, waardoor ze bepaalde lichaamsdelen niet meer kunnen gebruiken of niet meer kunnen praten. De hoop is dat zij met implantaten in het brein straks alleen nog maar hoeven te denken aan wat ze willen doen, waarop de technologie dit ook daadwerkelijk mogelijk maakt. Maar de technologie kan ook gebruikt worden om functies van gezonde mensen te verbeteren, bijvoorbeeld bij gaming.

De ICO - de Britse waakhond op het gebied van data en privacy - verwacht dat dergelijke technologie in het komende decennia steeds breder beschikbaar wordt, schrijft The Guardian. De organisatie voorziet dat neurotechnologie straks niet alleen in de medische sector gebruikt wordt, maar ook als algemene tech op de markt komt. Er wordt ook al gekeken naar mogelijke toepassingen op het gebied van sport, marketing en zelfs het monitoren van werkplekken. 

Bias voor autisme en ADHD

Maar mogelijk kan niet iedereen de technologie optimaal gebruiken, vreest de ICO. De organisatie is bang dat specifiek neurodiverse mensen hierin benadeeld worden als er geen input vanuit hen verzameld wordt. Neurodiversiteit is een verzamelterm voor verschillende 'breinwerkingen', zoals dyslexie, autisme, ADHD, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit. De hersenen van mensen die onder deze noemer vallen, werken anders dan die van neurotypische of 'gewone' mensen.

De vrees van de ICO is dat als neurotechnologie zonder input van neurodiverse mensen wordt ontwikkeld, dat leidt tot onnauwkeurige aannames en discriminatie op basis van foutieve conclusies. Ook zou het kunnen resulteren in bias tegen mensen met ongebruikelijke of hele kenmerkende neurologische waarden, die dan mogelijk weer als onwenselijk beschouwd worden op de werkvloer.

"De consequenties kunnen heel groot zijn als deze technologieën verkeerd worden ontwikkeld of ingezet", aldus Stephen Almond, de executive director van regelgevend risico bij de ICO, tegenover The Guardian. "We willen dat iedereen in de maatschappij zijn voordeel kan doen met deze technologie. Het is belangrijk dat organisaties nu in actie komen om het reële gevaar van discriminatie te voorkomen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in