Overslaan en naar de inhoud gaan

ICK-cao praktisch rond

De onderhandelingspartijen gingen eerder dan gepland om tafel, na een brief van het Bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) eind november 2013, waarin stond dat in 2014 bij een gelijkblijvende regeling de kostendekkende premie flink omhoog zou moeten. Voor het behouden van de huidige regeling zou de premie dit jaar omhoog moeten van 25,4% naar 27,8%, vanwege de gewijzigde samenstelling van de groep deelnemers van het fonds.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Geen prettig vooruitzicht

Omdat de verdeling tussen werkgevers en werknemers in de pensioenregeling bepaald is op 50-50, betekent een verhoging van de premie met 2,4% in de praktijk een premieverhoging voor werknemers van 1,2% van de pensioengrondslag. Dat is gemiddeld zo’n 0,7% van het brutoloon, afhankelijk van de hoogte van het inkomen, stelt Huug Brinkers, belangenbehartiger bij vakbond De Unie. “Als we dus niets zouden afspreken, zou de gemiddelde inkomensachteruitgang, tezamen met een verwachte inflatie van ongeveer 1,5%, in totaal op ongeveer 2,2% uitkomen. Geen prettig vooruitzicht!”, aldus Brinkers.

Daarom is in korte tijd een akkoord bereikt voor een nieuwe cao voor 2014. Om de pensioenpremie niet onnodig voor 1 jaar te verhogen is afgesproken om - vooruitlopend op het verwachte regeringsbeleid - het opbouwpercentage van de pensioenregeling te verlagen van 2,0% naar 1,875%. Dit geldt alleen voor het in de toekomst op te bouwen pensioen. Hierdoor hoeft de premie voor 2014 slechts met 0,6% te worden verhoogd (0,3% voor werknemers en 0,3 voor werkgevers). “Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, komt dit neer op gemiddeld 0,18% van het brutoloon”, legt Brinkers uit.

Loonsverhoging van 1,5 procent

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het loon. In de nieuwe cao, die een looptijd heeft van een jaar, worden de salarissen verhoogd met 1,5%. En de Doelenuitkering (het variabel loon) wordt verhoogd met 0,25% naar 2,55%. Het is overigens ook dit jaar niet gelukt om het onderwerp Sociale Innovatie op de agenda te krijgen voor de cao-besprekingen, terwijl hier al jaren pogingen toe worden gedaan.

“Rekening houdend met de nog steeds lastige economische omstandigheden en enigszins vooruitlopend op verwacht regeringsbeleid, zijn we tevreden met het bereikte resultaat. Door de opbouw van het toekomstig pensioen nu al iets te verlagen, blijven de benodigde extra premiekosten binnen de perken. Samen met de afgesproken structurele loonsverhoging lijkt ook de verwachte inflatie te worden gecorrigeerd”, reageert Brinkers.

Leden kunnen nu stemmen

De vakbonden hebben het onderhandelingsresultaat voorgelegd aan hun leden. Zij kunnen tot en met woensdag 15 januari online stemmen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in