Overslaan en naar de inhoud gaan

ICANN passeert mijlpaal 100 topdomeinen nieuwe stijl

Het internet is sinds oktober een stuk complexer geworden. Niet langer zijn sites alleen te vinden onder de klassieke topdomeinen .com, .org, .net en .info, samen met de landspecifieke topdomeinen zoals .nl, en .eu en een handvol specifieke generieke topdomeinen zoals .bizz, .name en .pro.
Business
Shutterstock
Shutterstock

ICANN, de beheerder van de domeinnamenstructuur op internet, is in oktober begonnen met het activeren van topdomeinen die voor 185.000 dollar kunnen worden gekocht. Het gaat om bedrijfs- en productnamen, regiospecifieke namen en algemene woorden zoals photo. Sinds de start zijn er 107 nieuwe topdomeinen bijgekomen. Een volledige lijst staat op de site van de ICANN.

Er staan nog geen in Nederland aangevraagde namen op. De eerste die aan de beurt lijkt te komen is .payu, aangevraagd door het bedrijf MIH PayU, een leverancier van online payment-diensten in 13 landen, die juridisch is gevestigd in Hoofddorp. De aanvraag is door alle keuringen heen en wacht nu op de batchgewijze introductie. Samen met PayU wachten nog 23 aanvragen op hun batch.

.rich werft nu geïnteresseerden

In januari werden in totaal al 34 topdomeinen geactiveerd, waarvan 16 in de meest recente batch op 18 januari. Een van de in het oog springende net-geactiveerde generieke topdomeinen is bijvoorbeeld .rich. De eigenaar i-Registry wil hier allerlei informatie-aanbieders onderbrengen die te maken hebben met exclusieve horloges, jachten en privévliegtuigen. De Duitse beheerder heeft ook de topdomeinen .online, .onl, en .vip inmiddels actief en is druk bezig klanten te vinden die domeinnamen willen registreren onder deze topdomeinnamen.

i-Registry is daarmee veel succesvoller dan Google, dat maar liefst 102 aanvragen indiende. Tot nog toe is daarvan alleen みんな (xn--q9jyb4c) ofwel het Japanse woord voor iedereen, geactiveerd. Google heeft de registraties gedaan onder de naam Charleston Road Registry.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in