Beheer

Netwerken

ICANN passeert mijlpaal 100 topdomeinen nieuwe stijl

23 januari 2014
Sinds de start van de toekenning van de nieuwe 'gekochte' topdomeinen, heeft ICANN er nu 107 geactiveerd. De eerste Nederlandse aanvraag staat in de wachtrij.

Het internet is sinds oktober een stuk complexer geworden. Niet langer zijn sites alleen te vinden onder de klassieke topdomeinen .com, .org, .net en .info, samen met de landspecifieke topdomeinen zoals .nl, en .eu en een handvol specifieke generieke topdomeinen zoals .bizz, .name en .pro.

ICANN, de beheerder van de domeinnamenstructuur op internet, is in oktober begonnen met het activeren van topdomeinen die voor 185.000 dollar kunnen worden gekocht. Het gaat om bedrijfs- en productnamen, regiospecifieke namen en algemene woorden zoals photo. Sinds de start zijn er 107 nieuwe topdomeinen bijgekomen. Een volledige lijst staat op de site van de ICANN.

Er staan nog geen in Nederland aangevraagde namen op. De eerste die aan de beurt lijkt te komen is .payu, aangevraagd door het bedrijf MIH PayU, een leverancier van online payment-diensten in 13 landen, die juridisch is gevestigd in Hoofddorp. De aanvraag is door alle keuringen heen en wacht nu op de batchgewijze introductie. Samen met PayU wachten nog 23 aanvragen op hun batch.

.rich werft nu geïnteresseerden

In januari werden in totaal al 34 topdomeinen geactiveerd, waarvan 16 in de meest recente batch op 18 januari. Een van de in het oog springende net-geactiveerde generieke topdomeinen is bijvoorbeeld .rich. De eigenaar i-Registry wil hier allerlei informatie-aanbieders  onderbrengen die te maken hebben met exclusieve horloges, jachten en privévliegtuigen. De Duitse beheerder heeft ook de topdomeinen .online, .onl, en .vip inmiddels actief en is druk bezig klanten te vinden die domeinnamen willen registreren onder deze topdomeinnamen.

i-Registry is daarmee veel succesvoller dan Google, dat maar liefst 102 aanvragen indiende. Tot nog toe is daarvan alleen みんな (xn--q9jyb4c) ofwel het Japanse woord voor iedereen, geactiveerd. Google heeft de registraties gedaan onder de naam Charleston Road Registry. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.