Beheer

Infrastructuur

IBM versnelt internet via optische chip

10 december 2012
IBM heeft een chip ontwikkeld die vooral is bedoeld als doorvoer- en schakelmateriaal voor data. Het IC werkt voornamelijk met optische signalen en kan daardoor de datastromen een stuk snelle sneller in juiste banen leiden. Hiermee kan een internethub aanmerkelijk sneller functioneren.

De combinatie tussen halfgeleiderschakelingen en optische componenten is niet nieuw. Deze manier van produceren valt onder de fotonica, een combinatie tussen optische en elektrische circuits. Wat IBM nu heeft gedaan is het verzinnen van een geheel nieuwe productiemethode, waardoor fotonische chips veel goedkoper kunnen worden gemaakt.

Technici van IBM zullen nadere details over de chiptechniek naar buiten brengen op de International Electron Device conferentie die later deze maand wordt gehouden in San Francisco.

Omzetters op de chip zelf

Bij een traditionele optische koppeling, bijvoorbeeld tussen twee computerracks worden glasvezelkabels gebruikt. Aan beide uiteinden van zo'n kabel moet een omzetter worden geplaatst die elektrische pulsen omzet in licht en andersom. Het maken van zo'n installatie kost veel moeite en veel geld. IBM maakt gebruik van zogeheten nanofotonische componenten, die gelijk met de rest van de circuits op de chip worden aangebracht. Ook de optische geleiders worden op het chipoppervlak zelf gemaakt.

Hoge snelheid

IBM laat nog niet het achterste van zijn tong zien, maar laat al wel doorschemeren dat zo'n optische verbinding en bandbreedte heeft van minimaal 25 gigabit per seconde. De fotonische chips krijgen een aantal van die kanalen, die parallel gebruikt kunnen worden. "We hebben nu bewezen dat onze techniek werk, nu wordt het tijd om te bepalen hoe we dit in de praktijk gaan gebruiken", zegt dr. Solomon Assefa, een nanotechnoloog in dienst van IBM.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.