Beheer

Storage

IBM: 'Smartphone straks binnen 3 seconden opgestart'

18 mei 2016
IBM heeft een technologie ontwikkeld waarmee het mogelijk moet zijn om opslaggeheugen aanzienlijk sneller en veiliger te maken. Met behulp van de nieuwe technologie is het straks bijvoorbeeld mogelijk om een smartphone binnen drie seconden op te starten.

Het gaat om een nieuwe vorm van ‘phase-change memory’ (PCM), een vorm van opslag die ook gegevens bewaart als er geen spanning op staat. Hierdoor is het te vergelijken met flashgeheugen, dat veel wordt gebruikt in geheugenkaartjes.

Goedkoper en sneller

IBM heeft een manier gevonden om per cel 3 bits op te slaan met PCM, terwijl tot nu toe slechts 1 of 2 bits per cel opgeslagen kon worden met deze technologie. Hierdoor wordt PCM een aantrekkelijke oplossing, ook omdat het zo goedkoper wordt dan het nu gangbare DRAM en bijna net zo goedkoop als flashgeheugen. Bij DRAM moet het hele geheugen periodiek uitgelezen worden, omdat de gegevens anders verloren gaan.

Een voordeel van de nieuwe technologie van IBM ten opzichte van flashgeheugen is dat het vaker kan worden overschreven: bijna 10 miljoen keer bij PCM, tegen zo’n 3000 keer bij flash.

Zowel voor zakelijke als consumentenmarkt

Volgens IBM is de nieuwe techniek toe te passen in allerlei apparaten: van desktopcomputers tot mobiele apparaten. "Je kan bijvoorbeeld het besturingssysteem van een smartphone in PCM opslaan, waardoor het apparaat in slechts drie seconden op kan starten", schrijft het bedrijf in een persbericht.

Ook voor de zakelijke markt ziet IBM diverse toepassingen. "Je zou servers uit kunnen rusten met PCM voor supersnel toegang tot databases voor zaken die van tijd afhankelijk zijn, zoals financiële transacties", aldus het bedrijf.

Wanneer de technologie wordt toegepast in consumentenelektronica kan IBM nog niet zeggen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.