Management

Artificial Intelligence
gezichtsherkenning

IBM pleit voor rem op export technologie gezichtsherkenning

Er zou ook een soort 'Wassenaar'-verdrag moeten komen.

© CCO / Pixabay teguhjatipras
14 september 2020

Er zou ook een soort 'Wassenaar'-verdrag moeten komen.

IBM ziet graag dat de Amerikaanse regering restricties oplegt aan de verkoop van gezichtsherkenningstechnologie aan landen die deze mogelijk kunnen inzetten voor groepssurveillance, rassenprofilering en andere schendingen van mensenrechten.

Meer in het algemeen richt het pleidooi (pdf) van IBM zich op het gebruik van zogeheten "1-to-many matching". Dat gebruik verschilt dus van de technologie die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor het ontgrendelen van een telefoon of identificatiesystemen op een luchthaven. Het gaat IBM bijvoorbeeld om de speciale hogeresolutie-beveiligingscamera's en algoritmen die zijn getraind om gezichten in een grote groep te identificeren. IBM wil ook de toegang tot beeldbanken die gebruikt kunnen worden om dergelijke algoritmen te trainen, aan banden leggen.

Internationale afspraken nodig

De techgigant pleit verder voor een internationaal verdrag rond het verhandelen van dit type technologie, net zoals het 'Wassenaar'-verdrag dat de handel in conventionele wapens met dubieuze regimes aan banden legt.

IBM nam in juni een krachtig standpunt in door de levering van gezichtsherkenningstechnologie te staken. Het bedrijf wil nu voorkomen dat andere bedrijven die dergelijke technologie produceren, in het gat springen dat IBM door deze actie achterlaat.

Lees meer over
1
Reacties
Roel 14 september 2020 12:24

Netjes van IBM.
Ik vraag me af of je nu met een masker voor in China door het rode voetgangerslicht komt zonder min punten?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.