Development

Software-ontwikkeling
Quantum Computer

IBM kondigt nieuwe Qiskit quantum-runtimeomgeving aan

Softwareontwikkelaars krijgen meer mogelijkheden in IBM Quantum-as-a-service.

Quantum computer © CC BY-SA 2.0 - Flikr.com Lars Plougmann
5 februari 2021

Softwareontwikkelaars krijgen meer mogelijkheden in IBM Quantum-as-a-service.

IBM introduceert een nieuwe ontwikkelomgeving genaamd Qiskit, die in de loop van het jaar beschikbaar komt voor wie wil experimenteren met het gebruik van kwantumcomputers.

Jay Gambetta, bij IBM als vicepresident verantwoordelijk voor de ontwikkelingen aan kwantumcomputers, zegt in een blog dat heel recent al cruciale updates zijn aangebracht voor ontwikkelaars die op het laagste niveau aan de slag willen met het schrijven van kernel code. Daartoe zijn circuit API's ontwikkeld.

Met de Qiskit runtime komt een omgeving beschikbaar die het ook mogelijk moet maken om kwantumprogramma's op te slaan zodat anderen de software kunnen gebruiken 'as a service'. De Qiskit runtime maakt een koppeling tussen de kwantumhardware en het klassieke computerplatform waarop de jobs worden voorbereid. Dat heeft ook voordelen wat betreft de lijnvertraging. Tot nog toe vindt de voorbereiding van jobs vaak plaats op enige afstand van de kwantumhardware op de computer van de ontwikkelaar.

Verder komen er betere software interfaces zoals de OpenQASM3 assembly language. Alle geplande aanpassingen dit jaar kunnen tot een honderdvoud verbetering leiden in de snelheid waarmee jobs op de kwantumcomputer worden uitgevoerd. Gambetta heeft het over een kwestie van een paar uur in plaats van maanden die het hele proces van voorbereiding nu kost.

De verbeteringen zijn onderdeel van de roadmap voor kwantumcomputers die IBM in september vorig jaar aankondigde. Daarin staat ook dat in 2021 het aantal beschikbare qubits per systeem ten opzichte van 2020 verdubbelt naar 127 qubits. In 2022 stijgt dit verder door naar 433 en in 2023 naar 1121. Tot aan dat moment ligt de aandacht vooral op het experimenteren met use cases en het opbouwen van vaardigheden. Vanaf 2023 moet het mogelijk worden de kwantumverwerking te integreren in bestaande workflows.

Vooral voor massaal parallelle verwerking

Kwantumcomputers verwerken jobs op een fundamenteel andere manier dan de klassieke computerplatformen. Vaak wordt gesproken over de enorme rekenkracht die daarmee beschikbaar komt. Een kwantumcomputer levert echter alleen voordelen op in applicaties waarin massaal parallelle verwerking kan worden toegepast. Een tekstverwerker zal geen baat hebben bij de inzet van kwantumtechnologie, net als heel veel andere toepassingen. De kracht komt vooral van pas bij computerjobs voor machine learning, financiële programma's en onderzoek naar materialen en 'life sciences', zoals het doorrekenen van klimaatveranderingen.

IBM is niet het enige bedrijf dat nu externen laat experimenteren met echte kwantum hardware. Microsoft kondigde deze week ook een experimentele kwantumclouddienst beschikbaar te hebben.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.