Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM en IT Campus Rotterdam starten nieuw onderwijsmodel voor IT

IBM en IT Campus Rotterdam brengen een nieuw onderwijsmodel naar Nederland, waarmee jongeren een relevant mbo-diploma kunnen behalen op het gebied van nieuwe innovatieve technologie. Het gaat om het P-TECH-onderwijsmodel van IBM, dat wereldwijd al op 220 scholen is uitgerold.
Klaslokaal
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Het P-TECH-onderwijsmodel heeft als doel vmbo- en mbo-leerlingen meer inhoudelijke kennis en vaardigheden te bieden. Om dat te bereiken krijgen scholieren naast het reguliere curriculum workshops, lessen en coaching. Ook lopen ze stage en gaan ze op bezoek bij diverse werkgevers, om meer te leren over de praktijk. Zo zijn naast IBM ook EIC Mainport Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Cisco, House of Esports, Ampelmann, Ikazia Ziekenhuis, Jong Havenvereniging en Shell aan het initiatief verboden. Op die manier moet de aansluiting tussen het onderwijs en het bedrijfsleven verbeterd worden.

Het gehele traject duurt uiteindelijk zes tot acht jaar. Studenten kunnen het programma echter in hun eigen tempo volgen, waardoor ze de snelheid van hun studie deels zelf kunnen bepalen. Na het afstuderen kunnen studenten verder studeren of instromen in een startersbaan in de ICT. 

Start in Rotterdam

P-TECH bestaat wereldwijd al bijna tien jaar en wordt nu door ruim 650 bedrijven met 220 scholen ingezet. In Nederland gaat het programma nu voor het eerst van start in samenwerking met IT Campus Rotterdam. De regio Rotterdam is bewust gekozen, omdat dit economisch een belangrijke regio voor Nederland is. Bedrijven rond Rotterdam hebben namelijk constant behoefte aan jong talent in techniek en innovatie, stellen IT Campus Rotterdam en IBM. "Met name het havengebied blijft een magneet voor werkgelegenheid en economische groei. Er is nog altijd een groot tekort aan goede IT’ers met de juiste skills. Dankzij het P-TECH programma en de IT Campus Rotterdam hopen wij dit tekort aan te pakken", aldus general manager Peter Zijlema van IBM Benelux. 

Het programma wordt dan ook snel uitgebreid in Rotterdam. Het Zuiderpark College integreerde P-TECH ook al in haar nieuwe vmbo-opleiding SmartTech. Techniek College Rotterdam start een P-TECH-traject in het eerste jaar in één van de ICT-opleidingen en bouwt dat gefaseerd uit. Het plan is om het programma ook in andere delen van Nederland op te gaan zetten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in