Management

Juridische zaken
huisarts

Huisartsen mogen gegevens zonder toestemming inzien vanwege coronacrisis

Gegevens acht miljoen Nederlanders inzichtelijk

10 april 2020

Gegevens acht miljoen Nederlanders inzichtelijk

Huisartsen mogen, om de door de coronacrisis toenemende druk te verlichten, tijdelijk gegevens van meer patiënten raadplegen. Dokters kunnen zo sneller werken. Er hoeft niet meer gevraagd te worden om gegevens, die normaal gesproken daarna ook nog ingevoerd moeten worden.

Belangrijke informatie zoals allergieën en medicatie mogen alleen worden ingezien met toestemming. Dankzij de tijdelijke maatregel geldt dit niet meer. Het zorgt ervoor dat de gegevens van mensen die nog geen keuze hebben gemaakt hierover, inzichtelijk worden voor huisartsenpost en Spoedeisende hulp (SEH). Dat meldt Rijksoverheid.

Gegevens miljoenen Nederlanders

Het gaat in totaal om gegevens van acht miljoen Nederlanders die geen voorkeur hebben aangegeven. Zij worden tijdelijk geregistreerd als ‘corona-opt in’. Wie het daar niet mee eens is kan dit aangeven bij de huisarts of via volgjezorg.nl (opt-out). Bij raadpleging van gegevens wordt er nog wel mondeling toestemming gevraagd, als de patiënt in staat in zijn wil te uiten. Zonder toestemming gaat het niet door.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 14 april 2020 12:55

Idioot weer!
- Ik had zelfs nog nooit van volgjezorg.nl of het Landelijk Schakelpunt gehoord.
- Hoe bestaat het dat ik via een IT-nieuwsbrief over een maatregel van de landelijke overheid moet horen?!

Ik raad iedereen aan een kijkje te nemen in volgjezorg.nl met DigID, en je instellingen en uitwisselingen te kontroleren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.