Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei 'vertrouwt op Britse integriteit'

Huawei rekent op de integriteit van Britse beleidsmakers bij hun keuze over het al dan niet inzetten van apparatuur van de Chinese leverancier bij het aan te leggen 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldde het Chinese bedrijf na opmerkingen van de Verenigde Staten. Dat land vindt het "waanzin" om het gebruik van de technologie van Huawei mogelijk te maken.
British Parliament
© British Parliament
British Parliament

De Britse premier Boris Johnson riep critici van Huawei dinsdag op om met alternatieven te komen voor de technologie. Hij voegde daar wel direct aan toe dat hij geen beslissing zal nemen die de nationale veiligheid van het Verenigd Koninkrijk of de samenwerking met partners op het gebied van inlichtingen in gevaar brengen. Huawei wordt door de VS onder meer beschuldigd van spionagepraktijken. Vorige maand is in de VS wetgeving aangenomen die het delen van informatie met bondgenoten beperkt voor landen die Huawei-apparatuur gebruiken.

Wel/niet in de kern

De Chinese fabrikant van telecommunicatiesystemen en smartphones ontkent ten stelligste dat het spioneert of zich laat lenen voor spionage. Hard bewijs ontbreekt nog altijd, of het bestaan daarvan is niet openbaar gemeld. Verder verklaart Huawei bereid te zijn contracten te tekenen met buitenlandse overheden waarin het belooft dat zijn apparatuur niet gebruikt wordt om mee te spioneren.

Deze maand wordt een beslissing verwacht over de vraag of Huawei bepaalde "niet-kernonderdelen" voor het Britse netwerk mag leveren. Huawei is ervan overtuigd dat de Britse regering een besluit op basis van bewijzen zal nemen in plaats van op basis van aantijgingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in