Management

Branche
Ren Zhengfei

Huawei keert VS de rug toe en verhuist labs

Productie 5G deels naar Europa.

Huawei-oprichter Ren Zhengfei © Huawei
4 december 2019

Productie 5G deels naar Europa.

Het Chinese technologiebedrijf Huawei verhuist een onderzoeksafdeling van de Verenigde Staten naar Canada. Dat heeft oprichter Ren Zhengfei tegen de Canadese krant The Globe and Mail gezegd. Ook gaat Huawei een gedeelte van de apparatuur voor 5G-netwerken in Europa bouwen, waar dat nu nog in China gebeurt.

Huawei nam dit jaar al 300 personeelsleden aan in Canada, waarmee er nu 1200 werknemers zijn in dat land. In de VS ging het personeelsbestand juist omlaag van 850 naar 250 werknemers. Die beweging heeft te maken met de steeds moeilijkere positie die Huawei in de VS heeft.

De Amerikaanse overheid ziet Huawei als een verlengstuk van de Chinese regering en vindt het bedrijf een gevaar voor de staatsveiligheid. Huawei is daarom op een zwarte lijst gezet en mag nauwelijks meer zaken doen met Amerikaanse bedrijven.

Meer vertrouwen

De stap om in Europa te gaan produceren moet daar tot meer vertrouwen leiden, zegt Ren. Sommige Europese landen hebben net als de VS een harde lijn tegen Huawei, andere zien er geen kwaad in om voor mobiele netwerken op Chinese apparatuur te vertrouwen.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 07 december 2019 13:11

Zo lang Europese mobiele operators hun radiostations (mogen) blijven afnemen is en blijft er business genoeg voor hen hier. Met de units in de core van mobiele netwerken kan je nu eenmaal minder verdienen dan met de rand. Dat was al zo met de allereerste NMT-netwerken en naarmate zendfrequenties over de opeenvolgende generaties hoger werden moesten er meer stations dichter bij de gebruikers worden geplaatst en wordt het effect steeds sterker. 5G in de hoge band zal weer meer stations vergen. Trump zal dit -als zoveel zaken- niet kunnen begrijpen. Ooit was Cisco als routerfabrikant de grote Amerikaanse winner bij de uitbouw van het Internet, nu Internet steeds meer een mobiele dienst wordt hebben Amerkaanse fabrikanten inmiddels het nakijken. Protectionisme zal nooit voldoende zijn om de concurrentiekracht daar te herstellen, hoogstens de concurrentie vertragen. Wie weet wordt Europa indirect net zo belangrijk voor mobiele technieken als dat ooit met GSM was. Huawei zou op iets langere termijn zelfs Nokia en Ericsson kunnen overnemen, China heeft immers geld genoeg.

Bop 05 december 2019 17:17

Plaats van een kantoor of zogenaamde 'open source' biedt geen enkele garantie voor wat ze ECHT doen.

Buiten deur houden die Chinezen, en Russen, ...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.