Management

Branche
Huawei

Huawei hamstert chips

Strengere beperkingen VS maken levering moeilijker

© CC BY SA 2.0 - Flickr.com Open Grid Scheduler
23 september 2020

Strengere beperkingen VS maken levering moeilijker

Huawei is al enige tijd hard bezig met het aanleggen van een voorraad van processors. Sinds 15 september kan het bedrijf een groot aantal soorten chips niet meer kopen bij zijn leveranciers als gevolg van nieuwe beperkingen die de Amerikaanse regering heeft opgelegd.

De Amerikaanse overheid maakte op 17 augustus bekend dat alle leveranciers die Amerikaanse technologie gebruiken in de ontwikkeling of productieprocessen een vergunning moeten hebben om te mogen leveren aan Chinese bedrijven. De maatregel zou op 15 september ingaan. Daardoor had Huawei een maand om zo veel mogelijk producten en onderdelen te bestellen en geleverd te krijgen die onder dit strengere regime vallen.

“De voortdurende agressie van de Amerikaanse overheid legt een zware druk op ons. Overleven is nu ons belangrijkste doel”, zei Huawei-topman Guo Ping tijdens het jaarlijkse tech forum Huawei Connect.

240 miljoen smartphones

Huawei zegt nu genoeg voorraad te hebben voor zakelijke producten zoals die voor 5G-base stations en servers. Maar zeker voor zijn smartphoneproductie is dit aanzienlijk problematischer. In 2019 verkocht Huawei wereldwijd 240 miljoen smartphones, volgens cijfers van IDC.

Het bedrijf is naarstig op zoek naar nieuwe leveranciers. Guo noemde al wel Qualcomm, maar dat moet dan wel de juiste vergunningen zien te krijgen van de Amerikaanse overheid. “Als de Amerikaanse overheid het toestaat, zijn wij nog steeds bereid producten te kopen van Amerikaanse bedrijven”, liet Guo weten. Hij dringt er op aan dat de Amerikaanse overheid de nieuwe beperkingen opheft. Hij wijst er ook op dat het de chipleveranciers bijzonder veel omzet scheelt als ze niet meer aan Huawei kunnen leveren.

Tot nu toe heeft geen enkele niet-Amerikaanse leverancier al bekend gemaakt of hij toestemming heeft om aan Huawei te leveren. Infineon zou in elk geval bezig zijn met de aanvraag van vergunningen. Datzelfde geldt voor MediaTek en het Chinese CSMI. Het Taiwanese TSMC is gestopt met leveren maar laat niet weten of het vergunningen heeft aangevraagd in de VS. Samsung Electronics, SK Hynix, Kioxia en Sony onthouden zich van uitspraken over dit onderwerp.

Intel en AMD daarentegen hebben al duidelijk laten weten dat ze diverse vergunningen hebben. Zo kwam Huawei gisteren met een nieuwe server waarvoor processors van Intel de basis vormen.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.