Beheer

Netwerken
Karel de Gucht

Huawei en ZTE in vuurlinie EU

De Europese Unie staat op het punt een onderzoek te starten naar marktverstorend gedrag van de Chinese apparatuurleveranciers Huawei en ZTE.

Eurocommissaris Karel de Gucht © EC
15 mei 2013

De Europese Unie staat op het punt een onderzoek te starten naar marktverstorend gedrag van de Chinese apparatuurleveranciers Huawei en ZTE.

Opmerkelijk is dat drie Europese concurrenten van Huawei en ZTE juist bezorgd zijn dat het onderzoek daadwerkelijk van start gaat. Alle drie - Alcatel-Lucent, Ericsson en Nokia Siemens Networks - zijn in een cruciale fase van grote contracten die zij in China sluiten met telecombedrijven. Een onderzoek van de Europese Commissie kan betekenen dat deze miljardencontracten in de ijskast gaan. Dat zou Huawei en ZTE in de kaart spelen die dan de hele, lucratieve Chinese markt weer voor zichzelf hebben.

Europees commissaris van Handel, Karel de Gucht, maakt vandaag, in overleg met de overige leden van de Europese Commissie, een afweging van de verschillende belangen. Daarna volgt een besluit of er een onderzoek wordt gestart.

UPDATE: Eurocommissaris Karel de Gucht zegt in een verklaring dat de Europese Commissie 'in principe' een onderzoek start naar dumping en staatssteun bij de import van mobile telecommunicatie netwerken en hun essentiële elementen vanuit China. Het besluit wordt echter nog niet geëffectueerd om nog een mogelijkheid te creëren in onderhandeling met de Chinese autoriteiten tot een vriendelijke oplossing te komen.

Dumpprijzen in EU

De aanleiding voor het onderzoek is de staatssteun die de Chinese overheid geeft aan bedrijven als ZTE en Huawei. Daarmee kunnen deze bedrijven hun producten tegen oneerlijk lage prijzen aanbieden op de Westerse markten. Onderhandelaars van de Europese Unie hebben al verschillende keren overleg gehad met hun Chinese tegenhangers maar die pogingen bleven zonder resultaat. De Gucht kan invoertarieven opleggen van wel 68 procent.

Huawei ontkent staatssteun te ontvangen. Het bedrijf maakt wel gebruik van een financiering ter waarde van 30 miljard dollar die zes jaar geleden werd verstrekt door de China Development Bank, een door de staat gecontroleerde bank. Maar deze lening voldoet aan alle internationale wetten en regels, volgens een woordvoerder van Huawei in The Wall Street Journal.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.