Innovatie & Strategie

Branche
Huawei-logo

Huawei bekent toch te lijden onder sancties VS

Afgesneden zijn van Google-apps doet Chinese telecomreus pijn.

© Huawei
22 oktober 2019

Afgesneden zijn van Google-apps doet Chinese telecomreus pijn.

Ondanks oorlogstaal van CEO en noodplannen heeft Huawei toch last te hebben van de Amerikaanse overheidssancties tegen het Chinese bedrijf. Terwijl Huawei alternatieven heeft gevonden voor veel componenten die het betrekt van toeleveranciers in de VS, blijkt het voor smartphones moeilijk te zijn om vervanging te vinden voor Google-apps. Topmanagers van Huawei geven nu toe dat het bedrijf moeite heeft.

Het zal nog jaren duren voordat Huawei eigen alternatieven kan ontwikkelen voor de bekende en veelgebruikte apps van internetreus Google, erkennen topmanagers van de gebande Chinese leverancier nu openlijk. Nadat de firma op de sanctielijst is gezet, wist het wel alternatieve oplossingen voor sommige zaken uit te vogelen, zo schrijft de Financial Times op uit de mond van Joy Tan, vice-president bij Huawei US.

De klok tikt

"Het meest uitdagende deel is Google-managed services. We kunnen het Android-platform blijven gebruiken, aangezien het open source is, maar we kunnen niet de services gebruiken die helpen om apps [op Android - red.] te draaien." Gebruikers van bestaande Huawei-smartphones kunnen de appstore van Google nog blijven gebruiken, net zoals bijvoorbeeld kaarten- en navigatiedienst Google Maps voor de gelijknamige Android-app. Dit aanhoudende gebruik is echter vanwege een tijdelijke uitzondering die de regering Trump heeft ingelast.

Daarmee mogen Amerikaanse toeleveranciers sommige leveringen nog wel blijven doen aan Huawei, zoals dus ook online-diensten. Dit dient dan om bestaande apparatuur te laten functioneren. Nieuwe smartphones van Huawei krijgen echter geen toegang tot bijvoorbeeld de services van Google die als ondergrond dienen voor diverse apps. Dit betreft vooral de apps van Google zelf, maar kan ook apps van derden raken die voor bepaalde functies bouwen en vertrouwen op Google-functionaliteit voor Android.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.