Management

Netwerken
5G opstelpunt

Huawei-ban kost Britse belastingbetaler 280 miljoen euro

Britten willen meer diversiteit in technologie-aanbieders.

© Huawei
27 november 2020

Britten willen meer diversiteit in technologie-aanbieders.

Het besluit om de Britse telecomaanbieders te verbieden apparatuur van Huawei te gebruiken in hun netwerken gaat de Britse overheid flink geld kosten. In een net gepubliceerde nationale infrastructuurstrategie trekt premier Boris Johnson 250 miljoen Britse pond (280 miljoen euro) uit voor maatregelen die moeten voorkomen dat de 5G-netwerken in het land afhankelijk worden van één leverancier.

Hoe de overheid die vele miljoen aangekondigd in de National infrastructure Strategy (pdf) gaat investeren, is nog niet duidelijk. Daarvoor is nog een '5G supply chain diversification'-strategie in de maak. Een task force waarin onder meer vertegenwoordigers van BT, Vodafone en OpenReach, buigt zich daar nu over.

Begin dit jaar besloot het Britse kabinet dat in 2027 de Britse telecomnetwerken volledig vrij moeten zijn van de Chinese leverancier Huawei. Het besluit is gebaseerd op verdenkingen dat Huawei banden heeft met de Chinese overheid en via achterdeurtjes in de apparatuur mogelijkheden zou hebben voor spionage-activiteiten. Het bestaan van die achterdeurtjes is echter nog nooit hard gemaakt.

Meer diversiteit stimuleren

Het probleem voor de Britse maatschappijen is dat er nu nog slechts twee van de drie leveranciers overblijven die in staat zijn 5G-netwerken te bouwen, namelijk het Zweedse Ericsson en het Finse Nokia. "Keuzevrijheid is belangrijk voor een gezond ecosysteem. Het kan innovatie stimuleren en helpt om de kosten te drukken", zegt een analist van CCS Insight tegen ZDNet.

Een van de doelen van de diversificatiestrategie is om barrières weg te nemen voor nieuwe toetreders in de markt bijvoorbeeld op basis van OpenRAN-technologie. De OpenRAN Project Group is een initiatief om infrastructuur voor mobiele netwerken te ontwikkelen gebaseerd op open software en interfaces die zijn te gebruiken in combinatie met leverancier-neutrale hardware. Die aanpak moet telecomaanbieders verlossen van de keuze een geïntegreerd pakket aan te schaffen bij een van de drie rivalen.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Bop 11 januari 2021 17:53

Helemaal EENS met Commandeur.

China is een imperialistisch dictatoriaal totalitair land.

En wij zijn weer de sukkeltjes die zeggen, 'Oh, mogen we meedoen? Wat leuk!'
Waarmee we dat K-land helpen, en onszelf weer eens laten bespioneren & bestelen.

Zitten wij nog steeds op de koers van 'Liever geen Huawei, maarja dan toch maar eigenlijk wel, want goedkoper. We zien wel'?

M. Commandeur 28 november 2020 00:10

Moedig van de Britten (ik ben geen fan van B. Johnson).
Ik vind de benadering van dit artikel tendentieus. Het begint al met de titel 'Huawei-ban kost Britse belastingbetaler 280 miljoen euro'. Dat hangt ervan af hoe het geïnvesteerd wordt. Als het geld mede gaat naar het Open Source initiatief OpenRAN, dan kan het zelfs nieuwe aanbieders opleveren, uit betrouwbare landen dan graag.
Verder is het geen verdenking maar een gegeven dát Huawei banden heeft met de Chinese overheid: elk Chinees bedrijf moet verplicht samenwerken met die overheid, anders dan hier. Daarnaast werkt Huawei mee aan grootschalige spionage van o.a. de Chinese bevolking, met haar technologieën; dat is zeker (tot het tegendeel bewezen wordt). Helaas laat de onvrijheid van China niet toe dit al te diepgaand te onderzoeken, journalistiek is gemuilkorfd.
Beschamend is het dat onze universiteiten samen zijn gaan werken met Huawei aan de verdere ontwikkeling van AI o.a. ten behoeve van een alternatief voor Google (zie: 'Zo wil Huawei met hulp Nederlandse uni's Google aftroeven'). De andere reden laat zich raden.
China beschouwen als een normale handelspartner is naïef. Met z'n allen hebben we China groot gemaakt: produktie van onze goedkope spullen, toekennen Olympische Spelen etc. Dat heeft China gesterkt in haar imperialistische en totalitaire houding: onderdrukking en eliminatie van Tibetanen en Oeigoeren mét hun cultuur; bedreiging van buurlanden als Taiwan, India en landen rond de Zuid-Chinese zee en zelfs onze politici als wij de oppositie of de Dalai Lama ontvangen in ons land; het overtreden van het verdrag over Hongkong ('1 land 2 systemen') en ontmantelen van de democratie aldaar. Ook over de rol van China in de VN als verdediger van totalitaire regiems (bv. Syrië, Noord-Korea) en nieuwe kolonisator van o.a. Afrika en Zuid-Afrika is genoeg te vinden.
Het zou goed zij als ook NL eens wat principiëler zou zijn en niet haar keuzes uitsluitend laten afhangen van geld, zoals de tendens van Thijs' artikel lijkt aan te geven. Volgens Rutte zijn we de 5e van de wereld, we kunnen best wat meer moed tonen tegenover deze en andere bedreigingen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.