Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei wordt officieel geweerd in Groot-Brittannië

Telecomapparatuur van het Chinese Huawei gaat in de ban voor 5G-netwerken in Groot-Brittannië. De Britse regering heeft deze ban, die al enige tijd in aantocht was, nu formeel aangekondigd. De rationalisatie voor dit verbod op de telecomleverancier is niet direct angst voor cyberspionage of cybersabotage door de Chinese regering. De Amerikaanse sancties voor Huawei leiden tot onveiligheid, zo luidt de Britse uitleg.
Huawei
© Huawei
Huawei

De Britse ban betreft niet slechts aanwezigheid van Huawei-apparatuur in de kern van telecomnetwerken, die gevoeliger geacht worden dan zogeheten edgenetwerken. Groot-Brittannië vaardigt een algeheel verbod op Huawei uit, waarbij de grote Chinese leverancier taboe is voor hele netwerken. Bovendien moeten al aanwezige systemen van de nu verboden aanbieder uitgefaseerd worden in Britse netwerken.

7 jaar

Het aanschaffen van Huawei 5G-apparatuur is met ingang van 31 december 2020 niet meer toegestaan, zo meldt de Britse regering in de aankondiging van de ban. Installatie van nieuwe apparatuur mag dan ook niet meer vanaf januari 2021. Verder moet alle Huawei-apparatuur voor het einde van 2027 worden verwijderd uit 5G-netwerken in Groot-Brittannië. In de tussentijd blijft de bestaande ban op Huawei in corenetwerken van toepassing.

De Britse minister voor digitale zaken, cultuur, media en sport kondigt aan dat er een wet komt die een onomkeerbaar pad vastlegt voor de complete verwijdering van Huawei-apparatuur in Britse 5G-netwerken. Deze wet moet tegen de tijd van de volgende verkiezingen gerealiseerd zijn, aldus bewindsman Oliver Dowden.

Keuring vanwege sancties VS

Het besluit om over te gaan op een volledige Huawei-ban inclusief uitfasering is genomen na een technische keuring door het National Cyber Security Centre (NCSC). Dat Britse orgaan voor IT-security heeft onderzoek gedaan in reactie op sancties die de Amerikaanse overheid in mei heeft opgelegd aan Huawei. Hierdoor heeft de Chinese leverancier geen toegang meer tot Amerikaanse producten, diensten en goederen, waaronder ook IT zoals chiptechnologie.

"Technische experts van de NCSC hebben de gevolgen van de sancties bestudeerd en hebben geconcludeerd dat het bedrijf een grote herconfiguratie van zijn toeleveringsketen moet ondernemen aangezien het langer toegang heeft tot de technologie waar het momenteel op vertrouwt", legt de Britse regering uit.

Alternatieve IT

Over dat herinrichten van toelevering van componenten, die dan van leveranciers zónder Amerikaanse banden moet komen, heeft het NCSC een sombere inschatting. "Er zijn geen alternatieven waar we nu afdoende vertrouwen in hebben." De nieuwe Amerikaanse handelsbeperkingen maken het onmogelijk om de beveiliging van Huawei-apparatuur in de toekomst nog te blijven garanderen, stelt de Britse overheid in de verklaring.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in