Overslaan en naar de inhoud gaan

HTC belooft terugkeer met premium smartphones

HTC verandert zijn smartphonestrategie en gaat zich focussen op premium toestellen voor rijkere landen. Dat zegt de kersverse ceo van het bedrijf. Hij vindt dat HTC de afgelopen jaren niet geïnnoveerd heeft op smartphonegebied, maar ziet nu kansen.

Yves Maitres is sinds twee weken de topman van HTC, nadat de vorige ceo Cher Wang het veld moest ruimen wegens tegenvallende resultaten. Maitres, hiervoor de baas van telecomprovider Orange, weet wel waarom het smartphonemarktaandeel van HTC de afgelopen jaren is geslonken van 11 naar 1 procent. "HTC is gestopt met het innoveren van de hardware van smartphones", vertelde hij op de TechCrunch Disrupt-conferentie. "Bedrijven als Apple, Samsung en, meest recent, Huawei hebben geweldig geïnvesteerd in hun hardware. Wij hebben dat niet gedaan omdat we geïnvesteerd hebben in innovatie in VR." 

HTC heeft een 'moeilijke fout' gemaakt door op 'het verkeerde moment' groot in te zetten op VR, zegt Maitres. De fabrikant verkoopt al jaren VR-headets via zijn Vive-tak aan consumenten en bedrijven. De topman verwacht dat de VR-tak binnen vijf jaar waardevoller is dan de smartphonetak. "Dat kan ook eerder gebeuren, maar het hangt af van de adoptie van de klant."

Nieuwe, dure smartphones

Dat wil niet zeggen dat de smartphonedivisie minder belangrijk wordt. De kersverse ceo wil de afdeling juist nieuw leven inblazen. In plaats van goedkopere toestellen gaat de fabrikant juist premium modellen verkopen. Die verschijnen niet meer in ontwikkelingslanden, maar in landen waar 'mensen meer te besteden hebben.' De smartphones moeten zich gaan onderscheiden met de cameraprestaties en de 'beste hardware van het moment'. De focus op het high-end segment is bijzonder omdat uit diverse onderzoeken blijkt dat Westerse consumenten juist steeds vaker goedkopere toestellen aanschaffen. 

HTC aast op Huawei's marktaandeel

Maitres ziet desalniettemin groeipotentieel in deze markt, deels omdat Huawei het moeilijk heeft. Huawei, na Samsung de grootste smartphoneverkoper, lijdt onder Amerikaanse sancties en mag zijn nieuwe telefoons niet leveren met Google-software. Die toestellen zijn daarom effectief waardeloos in Westerse landen, schreef AG Connect eerder in een analyse. HTC wil met nieuwe topsmartphones concurreren met de iPhone 11 en komende Samsung Galaxy S11, toestellen van (meer dan) duizend euro. Details van HTC's nieuwe telefoons zijn nog niet bekend. Waar, wanneer ze uitkomen en wat ze gaan kosten evenmin.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in