Overslaan en naar de inhoud gaan

'HR-software wijst miljoenen geschikte sollicitanten af'

De arbeidsmarkt wordt verziekt door HR-software die geautomatiseerd cv's van sollicitanten keurt en daarbij geschikte kandidaten afwijst. Dit stelt de gerenommeerde Harvard Business School (HBS) in een nieuw rapport. Werkgevers vertrouwen op software om de toestroom aan sollicitaties te kunnen verwerken, maar daarbij ontstaat een 'verborgen beroepsbevolking'.
Recruiter
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

"Het huidige wervingssysteem is kapot. Sollicitanten vermoeden dit, maar werkgevers weten het", schrijven onderzoekers van HBS in het rapport 'Hidden workers: untapped talent'. Ze komen tot de conclusie dat werkgevers, managers en HR-managers het anders moeten aanpakken. Door te vertrouwen op HR-software die zijn werk niet goed doet, lopen ze geschikte kandidaten en toptalent mis.

Wanhopig zoeken

Bedrijven zijn steeds wanhopiger op zoek naar werknemers, begint het rapport. De moeite die zij hebben om mensen met de benodigde vaardigheden te vinden, heeft een impact die verder gaat dan vacatures die niet worden ingevuld. Uiteindelijk komen de concurrentiepositie en de groeiperspectieven in gevaar, aldus het rapport, dat in samenwerking met Accenture is opgesteld.

Tegenover dit wanhopige zoeken staat een grote groep van mensen zonder werk, of met te weinig werk. Deze groep vormt volgens de HBS-onderzoekers een groeiend onbenut potentieel. Want veel van die potentiële werknemers zijn niet alleen in staat om te werken, maar zijn in veel gevallen ook waar werkgevers naar op zoek zijn. Hun talent blijft alleen verborgen door blinde vlekken in de software waarmee de afdeling personeelszaken (human resources, HR) kandidaten en hun cv's keurt.

Soms komt dat door te strak ingestelde filters, soms door verkeerd geformuleerde vereisten of vaardigheden. Eén van de onderzoekers vertelt aan The Wall Street Journal over een ziekenhuis dat alleen sollicitanten accepteerde die ervaring in 'computer programming' op hun cv hebben staan. Maar het ging om een functie waarbij werknemers simpelweg patiëntgegevens invoeren in een computer.

Miljoenen buitengesloten

Het nettoresultaat is volgens het HBS-rapport dat miljoenen potentiële werknemers door dit soort automatisering worden buitengesloten van de werkzame beroepsbevolking. Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 8000 van deze verborgen leden van de beroepsbevolking, plus ruim 2250 leidinggevenden, in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Daarbij blijken de effecten van de coronapandemie niet van enorme invloed. De situatie is weliswaar verergerd door de internationale uitbraak van COVID-19, maar het gaat in wezen om een situatie die al enkele tientallen jaren in ontwikkeling is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in