Innovatie & Strategie

Branche
HP garage

HPE behoudt alleen de garage in Palo Alto

De enterprise-afsplitsing van ICT-pionier HP verlaat zijn wieg in Silicon Valley. De beroemde garage wordt wel aangehouden.

8 november 2017

De enterprise-afsplitsing van ICT-pionier HP verlaat zijn wieg in Silicon Valley. De beroemde garage wordt wel aangehouden.

HPE (Hewlett-Packard Enterprise) vertrekt uit het Californische stadje Palo Alto, waar het ooit is ontstaan. Oprichters William Hewlett en David Packard zijn op 1 januari 1939 in hun garage het bedrijf begonnen dat eerst wetenschappelijke meetinstrumenten produceerde en later computers, printers en uiteindelijk ook software. De tak voor meetinstrumenten is lang geleden afgesplitst en recent is er weer een tweedeling doorgevoerd.

Leegloop?

De pc- en printertak heet HP Inc. en blijft gevestigd in Palo Alto, maar dat geldt niet voor de tak die enterprise-ICT verzorgt. Dit HPE verhuist naar Santa Clara en betrekt daar het nieuwe hoofdkantoor van het in 2015 overgenomen Aruba Networks. CEO Meg Whitman spreekt van een “innovatief nieuw gebouw dat een next-generation digitale ervaring biedt aan onze werknemers, klanten en partners”.

De historische garage, die te boek staat als de geboorteplek van Silicon Valley, wordt wel aangehouden. Het huidige hoofdkantoor, dat al sinds 1957 dienst doet, wordt verkocht. Terwijl HP Inc. wel in Palo Alto blijft, zien lokale media en de lokale Kamer van Koophandel het als het zoveelste teken van een leegloop. Eerder zijn al techgiganten als Facebook en Google vertrokken uit het Californische plaatsje.

Besparing

CEO Whitman ‘verkoopt’ de verhuizing als onderdeel van haar strategie om van HPE een eenvoudiger, leniger en meer gefocussed bedrijf te maken. Tech-analist Rob Enderle vertelt de Daily Post in Palo Alto dat HPE’s verhuizing waarschijnlijk een besparingsmaatregel is. De grondprijzen in dit stuk van Silicon Valley zijn zeer hoog. Afgelopen zomer bleek dat het zakelijk gerichte HPE een minder zonnig kwartaal had dan het consumentengerichte HP Inc. De gedachte was eerder juist dat enterprise-ICT meer potentie heeft dan slechts pc’s en printers.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.