Beheer

Infrastructuur

HP maakt 3D-printen sneller en goedkoper

31 oktober 2014
HP heeft een printer geannonceerd waarmee onderdelen veel sneller en goedkoper geproduceerd kunnen worden. En het bedrijf voegt er meteen een nieuw, 3D-ontwerpstation bij.

Dat laatste gaat wat verder dan de mogelijkheid 3D-animaties op het scherm te toveren. Het Sprout gedoopte apparaat combineert een aanraakscherm van 23 inch met een drukgevoelige bedieningsmat, een dieptesensor, een hoge-resolutiecamera, een projector en een scanner. Dat moet een computerbeleving opleveren alsof de gebruiker van het apparaat zich onderdompelt in de virtuele wereld die Sprout tovert.

Een van de toepassingsgebieden - maar niet het enige - die HP voor Sprout ziet is het maken van ontwerpen voor de 3D-printer die het op stapel heeft staan: de HP Multi Jet Fusion. Die printer verbetert de bestaande technologie op een viertal punten:

  • Snelheid: HP's nieuwe 3D-printer belooft 10 maal zo snel te printen als bestaande 3D-printers. Het krijgt 30.000 spuitmondjes die 350 miljoen druppeltjes printmateriaal per seconde kunnen afzetten op het te printen onderdeel.
  • Producteigenschappen: De Multi Jet Fusion kan verschillende materialen door elkaar heen gebruiken, zodat voor ieder onderdeel van een ontwerp het meest geschikte materiaal kan worden gebruikt - wat de kwaliteit, sterkte en slijtvastheid van geprinte voorwerpen ten goede komt.
  • Accuratesse: De nieuwe 3D-printer kan werkende onderdelen met grotere nauwkeurigheid, kleinere details en gladdere oppervlakken printen en biedt meer mogelijkheden om onderdeel- en materiaaleigenschappen als vorm, textuur, ruwheid van het oppervlak, sterkte, elasticiteit en elektrische en thermische eigenschappen te beïnvloeden.
  • Kosten: De nieuwe printer gebruikt minder energie, verspilt minder materiaal en vereist minder nabewerkingsstappen dan bestaande 3D-printers; de printkosten zullen daardoor halveren.

De HP Multi Jet Fusion komt begin volgend jaar in een proefversie beschikbaar. Algemene beschikbaarheid wordt verwacht in 2016. Het Sprout-platform kan al besteld worden - voor 1899 dollar. Het moet vanaf 8 november leverbaar zijn.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.