Beheer

Personal Tech

HP begint met verkoop Windows 8-tablet

28 januari 2013
De ElitePad 900, een zakelijke tablet met Windows 8 van HP, is vanaf deze week ook in Nederland te koop. Een eerste grote klant is er ook al, al is het niet in ons land: Emirates Airlines.

De voorverkoop van de Elitepad 900 begon kort voor kerst in Amerika en op de Consumer Electronics Show (CES) begin januari in Las Vegas was hij een van de blikvangers, want zoveel tablets met Windows 8 Pro zijn er nog niet op de markt.

HP’s nieuwe tablet is iets groter en zwaarder dan de iPad van Apple. Het scherm van 10,1 inch heeft een beschermlaag van Gorillaglas. De resolutie van 1280 x 800 pixels kan zich niet meten met het Retinascherm van de iPad 3 en 4, dat bij een diameter van 9,7 inch 2048 x 1536 pixels telt. De tablet van HP is 9,2 mm dik en weegt 680 gram. De iPad is iets dikker (9,4 mm) en een fractie lichter (652 gram).

De dual-core Intel Atom Z2760 processor in de ElitePad 900 is geklokt op 1,8 GHz. Voor opslag is 32 of 64 GB flashgeheugen beschikbaar. De tablet is verder uitgerust met wifi en Bluetooth en optioneel met 3G. Verder zijn een camera van 8 megapixel en een sleuf voor microSD-uitbreidingskaartjes ingebouwd.

Wifi-model kost in Nederland vanaf 599 euro

Naast Windows 8 Pro heeft HP diverse tools voor zakelijk gebruik voorgeïnstalleerd. HP Nederland noemt  in een persbericht als adviesprijs 599 euro. Vermoedelijk is dat - gezien de zakelijke doelgroep - exclusief btw en van toepassing op het eenvoudigste wifi-only model met 32 GB opslagruimte. HP kon dit vanmiddag desgevraagd niet direct bevestigen.

Bij webwinkel Misco staan 4 modellen in de etalage, met prijzen exclusief btw van respectievelijk 579, 629, 689 en 739 euro. Inclusief btw zijn de prijzen dan circa 701 euro (32 GB, wifi), 761 euro (32 GB, wifi+3G), 834 euro (64 GB, wifi) en 894 euro (64 GB wifi+3G). De meerprijs van ongeveer 61 euro voor 3G-communicatie is kleiner dan bij Apple, dat ongeveer 100 euro extra vraagt.

Als accessoires levert HP onder andere een Expansion Jacket met extra poorten, een Battery Jacket met 2e batterij en een Dock, variërend in prijs van 97 tot 115 euro exclusief btw.

Behuizing is gemakkelijk te openen voor reparaties

Bijzonder aan HP's tablet is dat de behuizing relatief makkelijk kan worden geopend voor reparaties, doordat deze alleen met magneetjes en nokjes op zijn plaats wordt gehouden. Een IT-afdeling kan met speciaal gereedschap van HP zelf bijvoorbeeld het moederbord, het beeldscherm of de batterij vervangen. Zeker voor zakelijke klanten kan dat aantrekkelijk zijn. Concurrerende tablets zoals de iPad zijn berucht om hun slechte repareerbaarheid doordat de behuizing en veel onderdelen muurvast aan elkaar zijn gelijmd.

Emirates Airlines eerste grote zakelijke klant

Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft een partij van 1000 ElitePads gekocht. Het cabinepersoneel gebruikt de tablet om tijdens de vlucht passagiers beter van dienst te kunnen zijn, aldus HP. Reizigers kunnen bijvoorbeeld hun voorkeuren voor eten en drinken op de tablet laten noteren.

Voorgangers waren geen doorslaand succes

Met de ElitePad 900 doet HP een nieuwe aanvalspoging op de tabletmarkt, nadat eerdere modellen geen doorslaand succes zijn gebleken. De TouchPad met als besturingssysteem webOS was geen lang leven beschoren. Kort na de introductie in 2011 hing HP het webOS aan de wilgen. De resterende voorraden van de TouchPad gingen tegen afbraakprijzen de deur uit.

HP is ook al langer actief met Windows-tablets. De Slate 500 uit oktober 2011 en diens opvolger Slate 2 uit november 2011, beide uitgerust met Windows 7, zijn nooit echt aangeslagen bij bedrijfsleven en consument. De Slate 2 ging mank aan een trage single-core Atom-processor en een beeldscherm van matige kwaliteit. Ook bleek dat Windows 7 niet optimaal geschikt is voor een touchscreen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.