Beheer

IT beheer
Chromebook

Hotelketen versnelt herstel na ransomware door Windows-exit

Hotelketen stapt na ransomware-infectie over van Windows naar Chrome OS.

© Google
11 januari 2022

Hotelketen stapt na ransomware-infectie over van Windows naar Chrome OS.

Nordic Choice Hotels meldt dat het zijn pc-park 'op revolutionaire manier' heeft vernieuwd nadat het slachtoffer was van een cyberaanval in december. De Noorse firma met meer dan 200 hotels is naar eigen zeggen veel sneller dan normaal hersteld van die aanval. Een normale aanpak zou weken hebben geduurd. Nu is het herstel in dagen gerealiseerd, door af te stappen van Windows.

In plaats van het veelgebruikte besturingssysteem van Microsoft heeft de hotelketen in Scandinavië gekozen voor Chrome OS van Google. Alleen dat dan in de vorm van aftakking CloudReady. Daarmee zijn bestaande computers om te zetten in Chromebooks (of Chrome-desktops). Google heeft jaren terug al geïnvesteerd in CloudReady-leverancier Neverware en dat bedrijf eind 2020 geheel overgenomen.

Kosten, CO2 en security

"We hadden al een lopend pilotproject dat was geïnitieerd door één van onze collega's en die kwam met het voorstel om onze bestaande Windows-pc's te converteren naar CloudReady", verklaart vice-president technology Kari Anna Fiskvik. De topvrouw legt in een persbericht van Nordic Choice uit dat het scannen van elke pc, gevolgd door opschonen met antivirus en dan herinstalleren van het oorspronkelijke besturingssysteem veel tijd zou hebben gekost. Dit ook doordat alle dataverbindingen met de hotels waren platgelegd om verdere verspreiding van de ransomware te voorkomen.

"We wilden een groot deel van onze computervloot upgraden, maar door ze te converteren konden we zowel kosten besparen en CO2-uitstoot verminderen, als ook het beveiligingsniveau in het bedrijf verhogen", aldus Fiskvik. Toen ransomware toesloeg bij de hotelketen is het besluit om het CloudReady-project breed en versneld door te voeren in enkele seconden genomen, geeft zij aan.

'En energiezuiniger'

Alle computers zijn opgeschoond en voorzien van Google's CloudReady. Het pilotproject voor de omschakeling van Windows naar Chrome OS is in de lente van vorig jaar van start gegaan. Nu na de cyberaanval roemt Nordic Choice niet alleen het vermijden van tijdrovend herstelwerk voor Windows-installaties en het niet hoeven aanschaffen van nieuwe pc's (of upgraden van in gebruik zijnde computers) maar ook lager energieverbruik van CloudReady als besturingssysteem.

1
Reacties
Erwin1 12 januari 2022 12:10

Dit betreft dus alleen het Endpoint Device. Zolang als je bedrijfssoftware voor registratie van je gasten en toebedelen van kamers en dergelijke volledig in een webbrowser draait, is het zeker een slimme zet om naar ChromeOS over te stappen, maar zolang als je op het endpoint nog steeds software nodig hebt die alleen maar op Windows draait (zoals bijvoorbeeld de software die de electronische kamersleutels programmeert) dan wordt het lastiger.
Een vergelijkbare stap nemen begint dus met je backend onafhankelijk te maken van je frontend, zodat je frontend uitwisselbaar wordt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.