Overslaan en naar de inhoud gaan

Hotelketen versnelt herstel na ransomware door Windows-exit

Nordic Choice Hotels meldt dat het zijn pc-park 'op revolutionaire manier' heeft vernieuwd nadat het slachtoffer was van een cyberaanval in december. De Noorse firma met meer dan 200 hotels is naar eigen zeggen veel sneller dan normaal hersteld van die aanval. Een normale aanpak zou weken hebben geduurd. Nu is het herstel in dagen gerealiseerd, door af te stappen van Windows.
laptop, spreadsheet, thuiswerken
© Google
Google

In plaats van het veelgebruikte besturingssysteem van Microsoft heeft de hotelketen in Scandinavië gekozen voor Chrome OS van Google. Alleen dat dan in de vorm van aftakking CloudReady. Daarmee zijn bestaande computers om te zetten in Chromebooks (of Chrome-desktops). Google heeft jaren terug al geïnvesteerd in CloudReady-leverancier Neverware en dat bedrijf eind 2020 geheel overgenomen.

Kosten, CO2 en security

"We hadden al een lopend pilotproject dat was geïnitieerd door één van onze collega's en die kwam met het voorstel om onze bestaande Windows-pc's te converteren naar CloudReady", verklaart vice-president technology Kari Anna Fiskvik. De topvrouw legt in een persbericht van Nordic Choice uit dat het scannen van elke pc, gevolgd door opschonen met antivirus en dan herinstalleren van het oorspronkelijke besturingssysteem veel tijd zou hebben gekost. Dit ook doordat alle dataverbindingen met de hotels waren platgelegd om verdere verspreiding van de ransomware te voorkomen.

"We wilden een groot deel van onze computervloot upgraden, maar door ze te converteren konden we zowel kosten besparen en CO2-uitstoot verminderen, als ook het beveiligingsniveau in het bedrijf verhogen", aldus Fiskvik. Toen ransomware toesloeg bij de hotelketen is het besluit om het CloudReady-project breed en versneld door te voeren in enkele seconden genomen, geeft zij aan.

'En energiezuiniger'

Alle computers zijn opgeschoond en voorzien van Google's CloudReady. Het pilotproject voor de omschakeling van Windows naar Chrome OS is in de lente van vorig jaar van start gegaan. Nu na de cyberaanval roemt Nordic Choice niet alleen het vermijden van tijdrovend herstelwerk voor Windows-installaties en het niet hoeven aanschaffen van nieuwe pc's (of upgraden van in gebruik zijnde computers) maar ook lager energieverbruik van CloudReady als besturingssysteem.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in