Overslaan en naar de inhoud gaan

'HoloLens 2 verruilt Intel voor ARM'

Terwijl AR-headsets (augmented reality) van diverse producenten op de markt zijn en soms in prijs worden verlaagd, duiken de eerste berichten op over de volgende generatie. Microsoft werkt aan de HoloLens 2 en zou daarin afscheid nemen van Intel-chips. In plaats van een x86-processor zou de next-gen cyberbril van de Windows-maker aangedreven worden door ARM.
AR-headset
© Microsoft
Microsoft

Microsoft heeft eerder al aangekondigd dat de HoloLens 2 meer op maat gemaakte hardware aan boord krijgt. Die mededeling van juli vorig jaar betrof een aparte AI-coprocessor die dan de hoofdprocessor bijstaat. Microsoft noemt die laatste officieel de HPU (holographic processing unit) en die staat in de HoloLens 1 weer naast een Intel-CPU (met onboard GPU). Dit is specifiek een 32-bit Cherry Trail-SoC (system-on-a-chip) uit de Atom-lijn, die Intel in 2016 heeft geschrapt voor smartphones.

Mobieler, zuiniger, beter

Nu duiken er verse geruchten op over de HoloLens 2. Naast een nieuwe HPU, die door Microsoft zelf is ontworpen, zou de cyberbril straks geen 'Intel inside' meer hebben. In plaats van de Atom-hardware zou de aankomende nieuwe HoloLens een ARM-SoC bevatten, meldt Windows Central op basis van anonieme bronnen. De aankondiging van de flinke verbeterde headset zou op stapel staan voor later dit jaar, of mogelijk begin 2019.

"Onze bronnen geven aan dat de volgende HoloLens mobieler dan ooit tevoren zal zijn, met een langere batterijduur en dat het altijd-connected zal zijn", aldus de technieuwssite. Laatstgenoemde is dankzij een ingebouwd LTE-modem waarmee de headset een eigen 4G-verbinding heeft. Daarnaast zou de next-gen HoloLens een breder blikveld bieden voor de virtuele aanvulling van de fysieke realiteit. De huidige HoloLens heeft op zijn scherm een relatief krap gedeelte waarop de 'augmented' elementen kunnen worden vertoond.

De volgens deze bronnen aankomende ARM-overstap klinkt complexer dan het waarschijnlijk is. De HoloLens draait op de Windows 10-kern, die eerder voor Windows-smartphones al is geport naar ARM-processors. Microsoft heeft met het oog op de toekomst zijn besturingssysteem al meer modulair gemaakt, waarbij het zogeheten Windows Core OS de flexibele basis is voor verschillende soorten apparaten, waaronder naast pc's en tablets dus ook AR-headsets.

Positieve toekomstvoorspelling

De verwachting is dat AR - wat ook wel mixed reality wordt genoemd - een flinke groei tegemoet gaat. ICT-onderzoeksbureau IDC voorspelt dat de verkoop van headsets voor AR en VR (virtual reality) dit jaar uitkomt op 12,4 miljoen stuks. Dat vertegenwoordigt een flinke groei ten opzichte van de ongeveer 8 miljoen AR- en VR-apparaten die vorig jaar zijn verkocht. Deze aantallen omvatten zowel pc-gebonden topmodellen zoals de Oculus Rift als ook console-connected headsets zoals Sony's PlayStation VR. Microsoft lijkt vastberaden om deze nieuwe categorie devices niet mis te lopen, wat het wel heeft gedaan met de smartphone-golf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in