Beheer

Security
Hof van Twente: opbouw ICT-infrastructuur duurt twee jaar

Hof van Twente: opbouw ICT-infrastructuur duurt twee jaar

Normale dienstverlening loopt weer, maar veel gebeurt nog handmatig.

© gemeente Hof van Twente
25 januari 2021

Normale dienstverlening loopt weer, maar veel gebeurt nog handmatig.

Het duurt nog twee jaar voordat de ICT-infrastructuur van de gemeente Hof van Twente weer op het niveau is van voor de ransomware-aanval begin december. Dat schrijft burgemeester Ellen Nauta aan de inwoners van de gemeente. Volgens het crisisteam zijn er geen gegevens van inwoners naar buiten gegaan.

De burgemeester schrijft aan de inwoners van de gemeente dat de normale dienstverlening van de gemeente weer loopt, maar dat de gemeente nog niet klaar is. Er gebeurt nog veel handmatig. “We hebben een gevulde etalage maar de winkel er achter is nog leeg. We hebben ons nu gericht op ondersteuning van onze kwetsbare inwoners en het terugbrengen van onze dienstverlenging.”

Huzarenstukje

Het projectteam is bezig met het opbouwen van de ICT-infrastructuur. “Het duurt minstens een half jaar om de basisinfrastructuur op te bouwen en dan moet u daarna nog denken aan twee jaar om alles achter de schermen weer met de juiste informatie en data te vullen tot het niveau dat we voor 1 december gewend zijn.” Wat er de afgelopen weken verricht is, is een huzarenstukje geweest, aldus de burgemeester. In de beveiliging is al eerste geïnvesteerd, die is nu optimaal.

De burgemeester schrijft verder dat de gegevens van de inwoners veilig zijn. “Vooralsnog is er geen aanwijzing dat er gegevens naar buiten zijn gegaan. Een aantal daartoe bevoegde instanties monitort achter de schermen continue de veiligheid van de gegevens van onze inwoners die te maken hebben met identiteit. Op basis van rapportages van die instanties constateren we dat we in fase groen zijn”, schrijft de burgemeester. De groene fase betekent dat er geen aanwijzing is dat er gegevens naar buiten zijn gegaan. Volgens de burgemeester zeggen deskundigen op het gebied van datahacks dat hoe langer je in fase groen zit, hoe kleiner de kans op eventueel lekken van data wordt.

Losgeld

De gemeente weet nog niet wat de kosten van de hack zijn. De gemeente was niet verzekerd tegen hacks. De aansprakelijkheid voor de ontstane situatie wordt onderzocht. De gemeente koos ervoor om niet in te gaan op de losgeldeis. Nauta schrijft daarover: “We vinden uit principe dat je geen zaken moet doen met criminele organisaties en we volgen daarin de lijn van de rijksoverheid.”

Op 3 december maakte burgemeester Ellen Nauta bekend dat de gemeente Hof van Twente slachtoffer was geworden van een hack.  Werknemers konden niet meer inloggen in de systemen en de gegevens op diverse servers zijn vernietigd. Later schreef het FD dat het om een ransomwareaanval zou gaan. De gemeente heeft echter geen contact gezocht met de hackers en kreeg via De Volkskrant - die wel contact zocht - te horen dat de hackers 750.000 euro aan losgeld eisten. 

1
Reacties
Guus Brugman 25 januari 2021 14:32

En wat zijn kosten van het opbouwen van de ICT-infrastructuur en het twee jaar niet beschikbaar hebben?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.