Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe verbrand je een iPhone? zie de video

Het verbranden van een smart phone kan, door gebruik te maken van een draagbare barbecue-set. Telefoon er op leggen, kooltjes aansteken en wachten op de dingen die komen gaan. Het is wel zo, dat een groot deel van een iPhone 5 bestaat uit materialen die niet willen branden, zoals aluminium, glas en roestvaststaal (rvs).
Business
Shutterstock
Shutterstock

Gevaarlijke bezigheid

De delen van de telefoon die wel willen branden, zoals de kunststof achterplaat en de lithium-ion accu, hebben enige tijd nodig om vuur te vatten. Maar als het dan gebeurt dan gaat het wel gepaard met spectaculaire effecten. Het elektrolyt van de accu wordt zeer warm, probeert uit te zetten en zorgt er uiteindelijk voor dat de behuizing van de accu uit elkaar spat. Als de brandstichter daar met zijn neus bovenop hangt, loopt hij de kans een wolkje oververhitte stoom in zijn gezicht te krijgen. En als bonus natuurlijk wat splinters van de geëxplodeerde behuizing.

Toch relatief schoon

Apple heeft bij het ontwerp van de iPhone 5 wel gelet op een goede recyclebaarheid en een zo klein mogelijke belasting voor het milieu. De iPhone 5 bevat dan ook geen kwik of broom en ook polyvinylchloride (pvc) is niet gebruikt. Dat is weer gunstig voor de brandstichter, want bij de verbranding van pvc komt onder andere zoutzuur vrij. Het is niet precies bekend waar de printplaat van de iPhone van is gemaakt, mocht dat een vorm van epoxy zijn, dan komt toch een geringe hoeveelheid schadelijke stoffen vrij. Het verbrandingsproces levert zwarte rook op en die is niet echt gezond om in te ademen.

Hoe gaat het dan?

Wie toch heel nieuwsgierig is naar de brandbaarheid van smart phones, kan terecht bij een filmpje op YouTube. Dat laat meteen zien welke telefoon het beste brandt. Voor de test zijn een iPhone, een Android phone en een toestel dat werkt onder Windows op de barbecue gelegd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in