Beheer

Security

Het opvallendste nieuws volgens Marcel Sommeling

13 juli 2012
Nieuws van het Nationaal Cyber Security Centrum over te verwachten cyberaanvallen en de bestrijding daarvan was deze week het opvallendst voor Marcel Sommeling, vice president Financial Services bij Logica Benelux.

Digitale spionage blijft grote dreiging”. Deze nieuwskop over het tweede Cybersecuritybeeld Nederland deed me denken aan een presentatie van Rene Steenvoorden, de CIO van Rabobank, tijdens de 13e editie van ‘Toekomst van het Betalingsverkeer’ op 19 juni. Hij gaf in zijn presentatie aan dat cyber security eerste prioriteit heeft voor hem als CIO. Hij noemde een aantal voorbeelden en situaties uit te praktijk waaruit bleek dat dit probleem immens is voor banken.

Het feit dat er tegenwoordig openbare internetmarktplaatsen zijn waar je computervirussen en hele botnetten kan aanschaffen en je dus gericht inkopen kan doen om welke aanval ook maar uit te voeren, geeft aan hoe groot dit probleem is. Dat de pakkans van deze cybercriminelen heel erg klein is maakt een geweldige business case voor wie een bank wil beroven.

Ook ik zie in de praktijk dat je bijna altijd achterloopt op de nieuwste cyberaanvalsmogelijkheden, maar dit betekent niet dat we moeten stoppen met investeren in het bestrijden van cybercriminaliteit. We moeten er als BV Nederland voor zorgen dat we een front maken tegen de cybercriminelen en nog effectiever samenwerken. Veilig communicatie- en handelsverkeer is essentieel voor een diensteneconomie als de Nederlandse.

Zo moeten we initiatieven zoals twee studenten van de Universiteit van Amsterdam genomen hebben meer in de spotlight zetten. Rory Breuk en Jop van der Lelie hebben een  visualisatiesysteem gemaakt, waarmee aanvallen op zogeheten lok-pc's in beeld gebracht kunnen worden. Een voorbeeld van jonge mensen die goed werk doen om onze digitale maatschappij een stuk veiliger te maken. Zij zijn voor mij helden van het eerste uur. Chapeau!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.