Beheer

Security

Digitale spionage blijft grote dreiging

7 juli 2012
Digitale spionage en cybercrime zijn nog altijd een grote dreiging voor ons land. Niet alleen de overheid, maar ook burgers en bedrijven zijn een gewild doelwit. Dat staat in het tweede Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) dat minister Ivo Opstelten vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zijn kwaadwillenden steeds sneller in staat zwakheden te misbruiken. Dat komt doordat beveiligingsbedrijven soms lang nodig hebben voordat ze nieuwe beveiligingssoftware hebben. Bovendien kunnen zij niet op tegen het doorzettingsvermogen van spionerende landen en cybercriminelen en de middelen die ze tot hun beschikking hebben.

Landen die bij andere landen spioneren, zijn vaak uit op geheime politieke of economische informatie, of ze hopen er financieel beter van te worden. Eind december, in het eerste CSBN, werd ook al gewaarschuwd voor een toename van digitale spionage door andere landen.

In het rapport staat dat in Nederland nog altijd de waarde van informatie wordt onderschat. Identiteitsgegevens, bedrijfsinformatie of kwetsbaarheden in software kunnen voor landen en criminelen grote waarde hebben. Er wordt soms ook veel geld voor betaald. Volgens het NCSC waren sommige incidenten te wijten aan het ontbreken van juiste beveiligingsmaatregelen.

Het NCSC ging in januari van dit jaar van start, onder meer om adviezen op het gebied van digitale veiligheid te geven.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.