Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Brian Manusama

Led verlichting, slimme meters, rookalarm, beveiligingscamera’s, speelgoed, parkeermeters, hoteldeursloten, allemaal voorbeelden van dingen die aan het internet zijn verbonden. Anno 2015 is het Internet of Things geen nieuw concept meer. Het aantal geconnecteerde ‘dingen’ zal volgens voorspellingen van Gartner groeien naar 25 miljard in 2020.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Langzaam maar zeker begint dan ook de verschuiving van de beginfase, waarin het om niche activiteiten draait, naar een meer volwassenen fase. Een volwassen fase waarin bedrijven het gebruik van aan het internet verbonden dingen als belangrijk gaan ervaren. Immers, IoT levert inmiddels aantoonbare resultaten zoals toegenomen omzet, verbeterde productiviteit en verhoogde effectiviteit.

Naarmate de toepasbaarheid van IoT toeneemt, gaan er ook meer opinies van experts komen, gaan experimenten fout en worden er producten te vroeg gelanceerd. Zo vielen mij ook deze week in de AutomatiseringGids een tweetal artikelen op.

Op dinsdag lees ik dat onderzoekers hebben een lek gevonden in een slimme koelkast van Samsung, waardoor Google-wachtwoorden kunnen worden achterhaald. Waarna ik op woensdag lees dat de gerenommeerdere Vinton Cerf - een van de grondleggers van Internet en een belangrijke zieltjeswinner voor Google, wakker ligt van de angst voor softwarefouten o.a. in nieuwe IoT toepassingen.

Het afgelopen jaar is er bij Gartner onderzoek gedaan naar de huidige toepassingen van IoT en de bijbehorende bedrijfsmodellen. Ondanks de grote diversiteit aan voorbeelden die zijn bekeken, hebben we een aantal best practices te delen van deze eerste projecten:

  1. Bedrijven die de mogelijkheden van IoT verkennen, vinden de huidige staat van de technologie en het project management nog risicopunten. CIO's en IoT projectteams dienen hun IoT-ontwerp flexibel te houden en de robuustheid van de oplossingen regelmatig te evalueren.
  2. De hoge verwachtingen en bijbehorende resultaten zorgt ervoor dat CIO’s meer hun aandacht verschuiven van traditionele ontwikkeling naar meer adaptieve oplossingsgerichte ontwikkeling en integratie.
  3. Hou het belang van de klant en de klantbeleving in het oog. Bij de eerste IoT-implementaties zijn business- en data-strategie van bedrijven niet altijd in het belang van de klant geweest.
  4. IoT-projecten richten zich op gegevensrechten voor meerdere partijen. Het is de taak van de CIO’s om ervoor te zorgen dat de voornaamste belanghebbenden het belang en de waarde van deze rechten begrijpen.

Ik wens u een succesvolle implementatie toe.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in