Beheer

Netwerken

Helft van Kanaaltunnel krijgt 3G

26 juli 2012
Mensen die via de Kanaaltunnel naar Groot-Brittanni√ę reizen, kunnen onderweg gebruik maken van mobiele diensten op hun smartphone. Telecomaanbieders hebben ervoor gezorgd dat de 3G-netwerken ook 100 meter onder de zeespiegel nog gebruikt kunnen worden. Reizigers op de terugweg hebben minder geluk, in hun tunnelbuis is de voorziening nog niet aangebracht.

De Franse aanbieders Bouygues Telecom, SFR en Orange hebben steunzenders voor 2G en 3G aangelegd in de tunnel. Het gaat hier om de zuidelijke tunnel, waardoor het verkeer van Frankrijk naar Engeland gaat. De noordelijke tunnel is de verantwoordelijkheid van Britse telecomproviders en die hebben nog geen maatregelen genomen.

Frans succes

Volgens Jacques Gounon, technisch directeur van Group Eurotunnel, is er sprake van een technologisch hoogstandje "dat is gebouwd met technieken van Alcatel-Lucent." De totale lengte van de tunnel - 53 kilometer - is voorzien van steunzenders. Het karwei heeft 10 maanden in beslag genomen, de tijd die nodig was voor het reserveren van het benodigde frequentiespectrum niet meegerekend.

Hele optische ketting

Onder water is geen normale ontvangst van hoogfrequente signalen mogelijk, vandaar dat een speciale kabel wordt gebruikt als alternatieve antenne. De afscherming van de kabel is aangepast, zodat hij in staat is radiosignalen uit te sturen en te ontvangen. Het is een vorm van gecontroleerd lekken van hoogfrequente energie. De kabel is verdeeld in 72 segmenten, die worden aangestuurd door even zo veel optische repeaters. Door optische techniek te gebruiken wordt storing op de elektromagnetische signalen tegengegaan.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.