Innovatie & Strategie

Datamanagement
Android Pay

Helft Nederlanders wil wel bankieren bij techbedrijven

Banken worden wereldwijd en ook in Nederland gepasseerd door techbedrijven.

© Google
10 december 2018

Banken worden wereldwijd en ook in Nederland gepasseerd door techbedrijven.

Nederlandse banken doen het nog relatief goed in vergelijking met bancaire instellingen wereldwijd. Techbedrijven als Google, Amazon, PayPal en Alibaba zijn bij consumenten meer in trek voor bankzaken, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Bain & Company. Eerder hebben ING Bank en DNB al gewaarschuwd voor de bankbusinessbedreiging door techtitanen.

Het onderzoek, uitgevoerd onder 152.000 consumenten wereldwijd, geeft aan dat meer dan de helft van de respondenten zijn (of haar) geld eerder zou toevertrouwen aan een techbedrijf dan aan een bank. In Nederland ligt dat percentage inmiddels net onder de 50, meldt het FD. Banken genieten minder vertrouwen van consumenten dan zij van oudsher hadden, en mogelijk ook minder dan zij zelf denken.

Makkelijk, snel, goed

Banken kunnen het oprukken van techbedrijven tegengaan door zich meer te richten op de digitale ervaringen van hun klanten, adviseert Bain & Company op basis van het onderzoek. Naast kwaliteit en simplificatie gelden hierbij ook factoren als tijdsbesparing, zorgverlaging en nalatenschap. Dat laatste is vertrouwen van consumenten dat geldzaken onderbrengen bij een bedrijf een goede investering is voor toekomstige generaties.

"Amazon en Apple hebben fans. Nederlandse banken hebben moeite échte fans te creëren", vertelt Bain-partner Fleur van Beem aan het FD. Hierbij speelt leeftijd van consumenten ook een belangrijke rol. Van de ondervraagde respondenten die tussen 18 en 34 jaar oud zijn, geeft twee derde aan dat ze wel willen bankieren bij een gevestigd techbedrijf. In de Verenigde Staten ligt dit aandeel al op 80 procent. Naast dreigend verlies van bankzaken speelt hierbij ook het mogelijk verliezen van klantcontact en daarmee mislopen van waardevolle transactiedata.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.