Halfgeleiderindustrie herstelt zich dit jaar

5 februari 2013
De wereldmarkt voor halfgeleiders kruipt in 2013 uit het dal. Dit komt met name door de opmars van mobiele apparaten, verwacht non-profitorganisatie World Semiconductor Trade Statistics (WSTS).

Was 2012 nog een moeilijk jaar voor halfgeleiderfabrikanten, in 2013 zal er sprake zijn van groei, voorspelt WSTS. De omzet in deze markt zal dit jaar met 4,5 procent toenemen ten opzichte van 2012, toen de wereldwijde omzet nog 290 miljard dollar bedroeg. Vorig jaar liep de omzet nog terug met 3,2 procent vanwege de aanhoudende economische malaise en een teruglopende vraag naar producten met een chip in China.

Ook de Semiconductor Industry Association (SIA), die halfgeleiderfabrikanten vertegenwoordigt in de VS, houdt rekening met een opleving van de vraag in 2013. Het durft zich niet te wagen aan een groeipercentage, maar maakte wel bekend dat de halfgeleiderindustrie in de VS in 2012 kromp met 2,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Tot de hardst getroffen sectoren behoren de pc-industrie, geheugenchips, analoge en discrete componenten.

PC-markt voor het eerst sinds tijden onderuit

Analisten wijten de tegenvallende cijfers over 2012 met name aan de teruglopende vraag naar pc’s en laptops, die voor het eerst in jaren onderuit ging. Volgens IDC daalden de pc-verkopen vorig jaar met 3,2 procent. Dit werd met name veroorzaakt door de toegenomen vraag naar smartphones en tablets, waarvoor minder geheugen en semiconductors nodig zijn. Toch verwachten analisten dat de toenemende interesse voor mobiele apparaten de vraag naar halfgeleiders positief zal beïnvloeden, omdat steeds meer smartphones gebruikmaken van NAND-flashgeheugen en sensoren voor locatie en oriëntatie. Ook hebben analisten hoge verwachtingen van ontwikkelingen op de markt voor spelcomputers. Zo heeft Nintendo de Wii U op de markt gebracht en wordt er later dit jaar een nieuwe spelcomputer van Sony verwacht.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.