xtc

Hackers lijken op drugsverslaafden

Therapie in beide gevallen haast hetzelfde

25 oktober 2016

Therapie in beide gevallen haast hetzelfde

Jongeren die zich bezighouden met hacken hebben een conditie die heel veel lijkt op die van jongeren met een drugsprobleem. Onderzoek in Europa heeft dat aangetoond, met als voornaamste conclusie dat hackers dezelfde therapieën kunnen volgen als drugsverslaafden om te genezen.

Het onderzoek is gedaan door Europol, de politietak van de Europese Unie. De onderzoekers stellen vast dat het vaak nog makkelijker is om aan hacksoftware te komen dan om drugs te kopen. Hoewel het slikken van pillen en het hacken van computers totaal verschillend lijken, zijn er ook verrassende overeenkomsten.

In beide gevallen maakt het lichaam het hormoon dopamine aan, een stofje waarvan je je lekker gaat voelen. "Daarom is het ook zo moeilijk om te stoppen, het lichaam, wil steeds weer een dosis dopamine", stellen de onderzoekers.

Probleem

Algemeen wordt het veelvuldig gebruik van internet niet beschouwd als een verslaving, waardoor mensen moeilijk in aanmerking komen voor een behandeling. Internetverslaving bestaat wel degelijk, alleen wordt deze niet erkend. Hacken wordt slechts beschouwd als een 'vorm van onaangepast cybergedrag'.

Jongeren zien internet als een omgeving zonder ouderlijk toezicht, waar ze rustig hun gang kunnen gaan. Bovendien is er een zware ghroepsdruk, waardoor hacken niet wordt gezien als abnormaal maar als stoer. Jongeren vinden een online status (bijvoorbeeld afgemeten aan het aantal succesvolle hacks) zeer belangrijk.

De onderzoekers pleiten voor therapie, net zoals in de drugswereld, waarbij de jonge hackers tijd moeten doorbrengen met gewezen oudere hackers. In zo'n omgeving kan hen aan het verstand worden gepeuterd dat ze verkeerd bezig zijn in cyberspace. Meer informatie is hier te lezen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.