Overslaan en naar de inhoud gaan

Hackers lijken op drugsverslaafden

Het onderzoek is gedaan door Europol, de politietak van de Europese Unie. De onderzoekers stellen vast dat het vaak nog makkelijker is om aan hacksoftware te komen dan om drugs te kopen. Hoewel het slikken van pillen en het hacken van computers totaal verschillend lijken, zijn er ook verrassende overeenkomsten.

In beide gevallen maakt het lichaam het hormoon dopamine aan, een stofje waarvan je je lekker gaat voelen. "Daarom is het ook zo moeilijk om te stoppen, het lichaam, wil steeds weer een dosis dopamine", stellen de onderzoekers.

Probleem

Algemeen wordt het veelvuldig gebruik van internet niet beschouwd als een verslaving, waardoor mensen moeilijk in aanmerking komen voor een behandeling. Internetverslaving bestaat wel degelijk, alleen wordt deze niet erkend. Hacken wordt slechts beschouwd als een 'vorm van onaangepast cybergedrag'.

Jongeren zien internet als een omgeving zonder ouderlijk toezicht, waar ze rustig hun gang kunnen gaan. Bovendien is er een zware ghroepsdruk, waardoor hacken niet wordt gezien als abnormaal maar als stoer. Jongeren vinden een online status (bijvoorbeeld afgemeten aan het aantal succesvolle hacks) zeer belangrijk.

De onderzoekers pleiten voor therapie, net zoals in de drugswereld, waarbij de jonge hackers tijd moeten doorbrengen met gewezen oudere hackers. In zo'n omgeving kan hen aan het verstand worden gepeuterd dat ze verkeerd bezig zijn in cyberspace. Meer informatie is hier te lezen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in