Innovatie & Strategie

Wetenschap
quantum computer

Grote publiek mag nu spelen met Europese kwantumcomputer

Kwantumcomputer is voor iedereen toegankelijk om nieuwe technologie tastbaar te maken.

© Qutech
21 april 2020

Kwantumcomputer is voor iedereen toegankelijk om nieuwe technologie tastbaar te maken.

Gisteren onthulden minister Ingrid van Engelshoven en Eurocommissaris Mariya Gabriel (Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd) ‘Quantum Inspire’, een via de cloud benaderbaar platform voor training en educatie en het ontwikkelen van toepassingen.

Het platform is gebaseerd op een ontwikkeling van QuTech in Delft en maakt gebruik van een quantumprocessor op basis van schaalbare ‘spin qubits’. “De elektronenspin qubit wordt gemaakt met dezelfde techniek als een klassieke transistor en is net zo klein,” vertelt Richard Versluis, Systeem Architect. “Daardoor kan de spin qubit goed opgeschaald worden. Daarnaast biedt het platform ook toegang tot een processor gemaakt van supergeleidende (transmon) qubits. Die combinatie is uniek. De gebruiker kan experimenteren met quantum algoritmes en de processoren met elkaar vergelijken.”

De Quantum Inspire maakt deze nieuwe technologie tastbaar voor een breed publiek via quantuminspire.com. Daarnaast wil QuTech ermee bereiken dat voldoende mensen met de technologie aan de slag gaan en toepassingen bedenken zodat - wanneer de technologie is doorontwikkeld en breed beschikbaar komt - er een snellere introductie mogelijk is in de maatschappij.

Miljard euro voor onderzoek

De Europese Commissie heeft het project Quantum Inspire gesteund vanuit het Quantum Technology Flagship-programma waarin in totaal een miljard euro beschikbaar is gesteld voor een Europees onderzoek aan de technologie. Eurocommissaris Gabriel: "De lancering van Quantum Inspire is een belangrijke stap voorwaarts voor de Europese quantumeconomie en stelt onze onderzoekers in staat om het volledige potentieel van de quantumtechnologieën te ontsluiten."

Ook het kabinet erkent de bijzondere positie die Nederland heeft bij de ontwikkeling van kwantumtechnologie en het belang dat die voorsprong behouden blijft. Daartoe is de Nationale Agenda Quantum Technologie (NAQT) opgesteld met een startimpuls van 23,5 miljoen euro. Minister van Engelshoven: "Quantum computing is een sleuteltechnologie voor de toekomst. Nederland loopt hierin wetenschappelijk voorop.  Ik ben ontzettend trots op de onderzoekers en ingenieurs uit Delft, die onderzoek combineren met innovatie, ondernemerschap en het opleiden van talent. Quantum Inspire is een eerste stap, de bedoeling is het testplatform verder op te schalen binnen Nederland en Europa. Want ook in tijden van crisis, is het van belang kennis te delen en te blijven werken aan de innovaties van morgen."

Een animatie hoe opdrachten worden uitgevoerd door Quantum Inspire:

QuTech levert ook uitleg hoe de Qunatum Inspire kan worden gebruikt:

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.